Commissaris van de Koning verwacht veel sollicitanten voor burgemeesterspost van Kaag en Braassem

Commissaris van de Koning Jaap Smit: ,,Kaag en Braassem is een aantrekkelijke gemeente waar mensen op een prettige manier met elkaar tot besluiten komen.’’
Kaag en Braassem

De vacature van burgemeester in Kaag en Braassem zal een royaal aantal sollicitanten opleveren. Die verwachting sprak commissaris van de Koning Jaap Smit donderdagavond uit bij het in ontvangst nemen van de profielschets.

Volgens hem is het nu eenmaal een aantrekkelijke gemeente waar mensen ’op een prettige manier met elkaar tot besluiten komen’. Een gemeente ook waar hij ’niet heel veel werk’ aan heeft gehad de afgelopen jaren: „En dat is een positief teken.”

Daar komt volgens hem nog wat bij: „Door de omvang en de complexiteit, of het niet echt complexe, is het ook een mooie gemeente voor mensen die de stap naar het burgemeesterschap willen maken. Die bijvoorbeeld ergens wethouder zijn of werken in het bedrijfsleven.”

Vandaar zijn vraag hoe de vertrouwenscommissie aankijkt tegen zijinstromers. Volgens Kelly Straver, lid van de vertrouwenscommissie, is het vooral belangrijk dat de kandidaat bestuurlijke ervaring heeft; leiding kan geven: „Het is geen eis dat die ervaring is opgedaan in de politieke arena.”

In de profielschets wordt benadrukt dat de gemeente een unieke bestuurscultuur heeft. Zo werkt de raad al twee periodes met een raadsakkoord dat door alle partijen wordt gedragen. Officieel is er dus geen oppositie. Wel moeten er bij onderwerpen die open zijn gelaten, aparte meerderheden worden gezocht.

Lastig en leuk

De commissaris nodigde de vertrouwenscommissie uit om die werkwijze toe te lichten: „Want het kan aantrekkelijk zijn voor mensen die komen solliciteren. Dat die denken: ’goh, dat lijkt me nou leuk’.”

Volgens Volgens Ruud van der Star, voorzitter van de vertrouwenscommissie, wordt inderdaad op dat enthousiasme gehoopt. Tegelijk waarschuwt hij dat het werken met een raadakkoord ook lastig kan zijn voor burgemeester en wethouders. „Die kunnen daardoor niet meteen aan de slag met hun agenda, maar moeten meerderheden zoeken en hun voorstellen zo maken dat ze die krijgen. Dat vraagt dus ook om specifiek gedrag van het college en de voorzitter van college en raad, de burgemeester.”

Soms ook is het volgens hem nodig om te ’clashen’ om vervolgens weer verder te kunnen met elkaar. Als voorbeeld daarvan noemde hij het verhitte debat dat maandag werd gevoerd over de stopgezette zoektocht naar containerwoningen voor mensen die niet in een wijk passen: „Het is heel goed dat je bij zo’n onderwerp een goed debat kunt voeren, kritisch naar elkaar kunt zijn en de beelden op elkaar kunt afstemmen.”

Het is de bedoeling dat de opvolger van de 67-jarige Marina van der Velde, die ruim voor de raadsverkiezingen plaats wilde maken, op 3 november wordt geïnstalleerd.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.