Steun voor eenzame jongeren in Katwijk en Noordwijk

© Archieffoto ANP
Katwijk/Noordwijk

Eenzame jongeren kunnen in Katwijk en Noordwijk aankloppen voor hulp. De gemeenten hebben in samenwerking met Stichting Join us en het Welzijnskwartier een speciaal project opgezet.

Met het project willen de gemeenten het isolement van jongeren van 12 tot en met 25 jaar doorbreken. Uit onderzoek blijkt dat in deze leeftijdscategorie 3 tot 14 procent chronische gevoelens van eenzaamheid heeft.

De coronacrisis heeft dit probleem alleen verergerd. Veel jongeren hadden voor deze tijd al last van eenzaamheid en door de lockdown is het voor hen nog lastiger geworden om contact te leggen. Stichting Join us helpt de jongeren om sociaal vaardiger te worden, zodat zij zich beter kunnen redden en het makkelijker wordt een netwerk op te bouwen.

„De jongeren stellen met hun begeleider voor zichzelf doelen op. Voor jongeren die zich eenzaam voelen, zijn dat sociale vaardigheden. Anderen hebben bijvoorbeeld een negatief zelfbeeld en stellen daar juist weer een doel voor op”, aldus Jolanda van Gerwe, oprichtster van Stichting Join us.

De jeugd- en jongerenwerkers van het Welzijnskwartier gaan de jongeren begeleiden en zij worden weer getraind en ondersteund door een coach van Join us.

Op 20 april wordt over het project een webinar gehouden voor scholen, (zorg)professionals, medewerkers in het jeugd- en jongerenwerk en belangstellenden. Aanmelden kan via: frontoffice@welzijnskwartier.nl.

Het programma van Join us is niet nieuw. Al in 21 gemeenten wordt met de methode gewerkt. In Noordwijk beginnen ze op 11 mei. In het Noordwijkerhoutse jongerencentrum X-Out zijn op 11 mei de 18- tot 25-jarigen aan de beurt. Op 17 mei kunnen de 12-tot 18-jarigen terecht in The Base in Noordwijk. In Katwijk begint het procject op 12 mei in jongerencentrum JVC de Schuit.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.