Stickers van Vizier op Links ’onacceptabel en verwerpelijk’, vindt Universiteitenkoepel

ANP
LEIDEN

Universiteitenkoepel VSNU vindt het "onacceptabel en verwerpelijk" dat mensen stickers tegen hun huis geplakt hebben gekregen waarop stond dat ze in de gaten worden gehouden. Dat overkwam afgelopen weekend ook een Leidse universitair docent.

Lees ook: Vizier op Links plakt ’intimiderende sticker’ op deur woning docent Nadia Bouras van Universiteit Leiden: ’Ik ben erg geschrokken en mijn kinderen ook’

Het radicaal-rechtse actieplatform Vizier op Links zit achter de acties. Meerdere mensen, onder wie GroenLinks-politicus Huub Bellemakers en politiek adviseur van ontwikkelingsorganisatie Cordaid Paul van den Berg, troffen de stickers al eerder aan op hun voordeuren. Zij deden hiervan aangifte.

Volgens Pieter Duisenberg, voorzitter van de VSNU, wordt hiermee verregaand inbreuk gemaakt op de vrijheid, privacy en gevoel van veiligheid.

"Wetenschappers moeten veilig en in vrijheid hun onderzoek kunnen doen en hun bevindingen naar buiten kunnen brengen. Het intimideren en bedreigen van onze mensen is een regelrechte aanval op de academische vrijheid én op de vrijheid van meningsuiting", aldus Duisenberg.

"Door dit soort acties aan te moedigen bedreigt Vizier op Links kernwaarden van onze open samenleving. Als academische wereld zijn wij vastberaden om onze wetenschappers te beschermen en te steunen. Dit soort acties moeten onmiddellijk stoppen", vervolgt hij.

Op de sticker van de actiegroep staat de tekst: "Geobserveerde locatie. Deze locatie wordt geobserveerd door volgers van Vizier Op Links. Ga naar vizieroplinks.org om tips door te geven en zicht te krijgen op linkse activisten".

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.