Verenigde Staten 'nog steeds in oorlog met coronavirus'

De Verenigde Staten zijn nog steeds in oorlog met het coronavirus, zegt het Witte Huis. Terwijl de effecten van de vaccinaties zichtbaar worden in de ziekenhuizen, blijven de besmettingscijfers hoog.

Dagelijks worden gemiddeld zo'n 55.000 nieuwe gevallen gemeld. Dat is 3 procent meer dan het gemiddelde van een week geleden, de eerste stijging sinds januari. Dat komt doordat meer mensen geïnfecteerd raken met besmettelijkere virusvarianten en sommige staten tegen het advies van experts in coronamaatregelen versoepelen.

Het Witte Huis benadrukt dat mensen waakzaam moeten blijven, zeker tijdens de lentevakantie waarin traditioneel studenten massaal gaan feesten.

Ziekenhuisopnames

De gezondheidsautoriteiten zien een flinke daling in het aantal ziekenhuisopnames van mensen boven de 65 jaar. Dat komt doordat de meerderheid van deze groep een of meerdere coronaprikken heeft gehad. Het zijn momenteel vooral ongevaccineerde, jongere mensen die geïnfecteerd raken met het coronavirus.

Bijna een kwart van de Amerikanen heeft een eerste dosis gehad, terwijl ongeveer 13 procent dankzij een tweede prik optimaal beschermd is. Dagelijks worden 2,5 miljoen prikken gezet. Door het hoge vaccinatietempo komen steeds meer groepen in aanmerking voor een inenting. Dat wordt per staat geregeld.

In de Verenigde Staten zijn 544.000 mensen overleden aan Covid-19. Daarnaast zijn 30 miljoen besmettingen geregistreerd, meldt persbureau Reuters op basis van een eigen telling. Deze cijfers zijn hoger dan in andere landen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.