Cruiseschepen niet langer gewenst bij San Marcoplein Venetië

Cruiseschepen mogen voortaan niet meer langs het San Marcoplein in Venetië varen. De boten moeten aanmeren in een lagune bij de industriële haven van de toeristenstad. De Italiaanse ministers van infrastructuur, cultuur, toerisme en milieu hebben dat besloten "om het culturele en historische erfgoed te beschermen dat niet alleen Italië maar de hele wereld toebehoort".

De nieuwe aanlegplaats is nog niet definitief. Aanmeren in de Marghera-haven in plaats van het centrum van de iconische stad is een "tijdelijke" oplossing. De bewindslieden roepen iedereen met ideeën over een cruiseterminal buiten de lagune op die vooral te delen, om een definitieve oplossing te vinden voor het "probleem".

Voor de coronapandemie toesloeg zorgden cruiseschepen voor een toevoer van miljoenen toeristen naar de stad die prijkt op de VN-lijst van werelderfgoed. De gevaarten deden sommigen niet alleen pijn aan het oog, maar zorgden ook voor veiligheidsrisico’s. Cruiseschepen voeren heel dicht langs de historische gebouwen. Bovendien vormen ze met hun uitstoot een bedreiging voor flora en fauna in de fragiele lagune.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.