Rutte maandag toch niet aanwezig bij Veiligheidsberaad

Demissionair minister-president Mark Rutte schuift maandag toch niet aan bij de 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen. Eerst zou Rutte nog aanschuiven, en even was er ook sprake van dat D66-leider Sigrid Kaag en andere bewindspersonen mogelijk aanwezig zouden zijn. Maar voor aanstaande maandag gaat die afspraak niet door.

Gewoonlijk is justitieminister Ferd Grapperhaus namens het kabinet bij het Veiligheidsberaad, dat maandag overigens digitaal wordt gehouden. Nadat enkele bewindspersonen het Binnenhof positief waren getest, is het kabinet een stuk terughoudender geworden met fysieke bijeenkomsten. Ook de ministerraad wordt bijvoorbeeld digitaal gehouden.

De burgemeesters streven ernaar dat Rutte nu een week later aanschuift. Naar verwachting zullen ze het dan hebben over de manier waarop de samenleving stapsgewijs meer open kan. Toegangstesten moeten bijvoorbeeld meer mogelijk maken, en in de zomer moet iedereen zeker één keer geprikt zijn.

Het Veiligheidsberaad pleitte er begin deze maand voor om in de buitenlucht meer activiteiten mogelijk te maken. De voorzitters hebben een alternatief gemaakt voor de routekaart van het kabinet. De burgemeesters willen verder dat het aantal toegediende vaccinaties een rol gaat spelen bij versoepelingen.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.