’Oranjefans laat je hóóoren’ roept de speaker bij Nederland-Letland, en dat doen de vijfduizend supporters

Eindelijk weer Oranjefans bij een interland. Bij Nederland-Letland mochten er vijfduizend naar binnen.
© Foto ANP/Remko de Waal
Amsterdam

’Oranjefans laat je hóóoren’, roept de speaker een half uur voor de aftrap van Nederland-Letland (2-0). Dat doen ze. ’Holland! Holland! Holland!’ roepen ze tijdens de wedstrijd door hun mondkapjes. Ze zijn in de Johan Cruijff Arena met maar 5.000 (dat is zo’n 45.000 minder dan anders) maar ze doen hun best en het klinkt goed. Alles beter dan een leeg stadion.

Eindelijk mochten ze weer een keer, de Oranjefans, zaterdagavond bij de WK-kwalificatiewedstrijd Nederland-Letland. De bekende spandoeken Margraten, Stadskanaal, Heinkenszand, Druten hangen er, mannen in vreemde oranje uitdossingen lopen rond. Het was alweer een jaar en vier maanden geleden dat de fans een thuiswedstrijd van het Nederlands elftal konden bijwonen. Nederland-Estland (5-0) was dat, op 19 november 2019.

(Tekst gaat verder na de foto)

Een supporter wacht voor het tourniquet bij de ingang van het stadion.
© Foto ANP/Remko de Waal

Logisch dus dat ze er zin in hadden, ondanks een mondkapjesplicht en verplichte testen voor de wedstrijd en vijf dagen later. Het hoort erbij in deze tijden. De interland is zo’n ’Fieldlab-wedstrijd’ waarbij wordt bekeken of drukbezochte evenementen mogelijk zijn in deze coronatijden. De uitkomsten kunnen derhalve zeer belangrijk zijn, ook met het oog op het EK in juni. Amsterdam is een van de twaalf speelsteden en het is nog altijd niet zeker of er publiek bij de EK-wedstrijden mag zijn.

Instructies

Alle 5.000 toeschouwers hadden daarom ook een app op de telefoon geïnstalleerd, waarop ze de afgelopen week instructies binnenkregen. En niet alleen instructies, maar ook bijvoorbeeld filmpjes van Frank de Boer en Georginio Wijnaldum, waarin de bondscoach en de aanvoerder de fans toespraken. ’Mooi dat jullie er weer eens bij kunnen zijn. We hopen jullie op een leuke wedstrijd te kunnen trakteren.’

Berghuis

Dat lukt, al loopt de score bepaald niet zo hoog op als was gehoopt. In de eerste helft scoort alleen Steven Berghuis. Na een half uur spelen zet hij Oranje op 1-0 door de bal met een prachtig schot in de verre hoek te plaatsen. Oranje belegert in die 45 minuten het doel van Letland, maar Davy Klaassen en Luuk de Jong koppen op de lat en andere kansen smoren in de drukte voor het doel. Een deel van de supporters roept om Donny van de Beek, die op de bank zit. ’Donny van de Beek, Van de Beek, Dóóóónny van de Beek!’ Dat is toch een verschil met het voorgeprogrammeerde geluid dat dit seizoen altijd onder tv-uitzendingen wordt geplakt.

Bubbel Twee

In de rust spreekt de speaker de fans nogmaals toe. ’Beste fans, ik wil u eraan herinneren dat het mondkapje gedurende de gehele wedstrijd verplicht is. Behalve in Bubbel Twee.’ Gejuich in Bubbel Twee, het meest ’vrije’ vak. In de andere vakken zijn mondkapjes dus sowieso verplicht. De andere instructies verschillen per vak.

Teleurstellend

In de tweede helft is Oranje opnieuw veel beter dan Letland en krijgt het de nodige kansen. Toch duurt het weer lang voordat er gescoord wordt. Twintig minuten voor tijd kopt Luuk de Jong raak. Toch nog. De fans vinden het mooi, al is de score van 2-0 tegen laagvlieger Letland zwaar teleurstellend. Na het debacle van afgelopen woensdag, toen Oranje met 4-2 verloor van Turkije, werd gerekend op een ruime overwinning.

’Het is stil aan de overkant’, zingt Bubbel Twee, de bubbel zonder mondkapjes. Zij zijn het joligst deze avond.

Steven Berghuis schiet de bal in de verre hoek en zet Oranje op 1-0.
© Foto ANP/Maurice van Steen

Meer nieuws uit Sport

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.