Restauratieprijs SOS voor Kompasschool Sassenheim

De voormalige Kompasschool.
© foto SOS
Sassenheim

De achtste restauratieprijs van de Stichting Oud Sassenheim (SOS) gaat naar de Kompasschool aan de Jacoba van Beierenlaan. De in 1930 gebouwde school is de afgelopen twee jaar gerenoveerd en omgebouwd tot zes woningen.

Bijna veertig jaar lang was het gebouw in gebruik als Nederlands-hervormde school. In 1969 werd dit de Kompassschool voor christelijk basisonderwijs. In 1994 vestigde De Rank zich in het gebouw tot 2002. Daarna werd het gebouw nog gebruikt door de Leo Kannerschool, het Rijnlands Lyceum, de gemeente en de ISD. Het voormalige schoolgebouw is een gemeentelijk monument en gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School.

De afgelopen twee jaar heeft aannemer De Geus bouw uit Broek op Langedijk in opdracht van Marco Kramer van Pro6 Vastgoed uit Alkmaar een totale verbouwing uitgevoerd. Kramer is zelf de eerste bewoner. De schoollokalen werden doorgetrokken naar de eerste en tweede verdieping en de gangen zijn bij de woningen getrokken. Het imposante voorportaal met de drie bogen en de hal zijn gebleven, evenals de vele ornamenten en glas-in-loodramen. Op een enkele plaats zitten binnen nog de oorspronkelijke muurtegels. Alleen de markant ingemetselde brievenbus moest het ontgelden.

Nu de renovatie bijna achter de rug is, wil de SOS met de restauratieprijs haar waardering laten blijken voor het renoveren en in stand houden van dit markante gebouw. De prijs wordt in augustus uitgereikt aan de familie Kramer. De prijs is in 2012 ingesteld om meer aandacht en bewustzijn te creëren voor beeldbepalende panden in Sassenheim.

Eerder ging de prijs naar de gerenoveerde en herbestemde bollenschuur aan Kastanjelaan 14a, Parklaan 1, Van Pallandtlaan 24 en vier panden aan de Hoofdstraat: het Uphoffpand, het Oude Postkantoor, het pand van makelaarskantoor Heemborgh en villa Nancy.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.