Advocaat: proces Floyd is referendum over gelijkheid in Amerika

Het proces in de Verenigde Staten tegen de witte ex-politieagent die wordt beschuldigd van het vermoorden van de zwarte George Floyd, is een referendum over Amerikaanse gerechtigheid en gelijkheid. Dat zei een advocaat van de familie Floyd maandag, kort voordat de rechtszaak in Minneapolis begon.

Daarna knielden verdedigers en nabestaanden voor het gerechtsgebouw en hielden 8 minuten en 46 seconden stilte, verwijzend naar de tijd dat de verdachte agent Derek Chauvin zijn knie tegen de nek van Floyd drukte tijdens diens arrestatie.

Burgerrechtenadvocaat Ben Crump sprak over een baanbrekend proces: "De hele wereld kijkt toe." Hij noemde het een referendum over "hoe ver Amerika is gekomen in zijn zoektocht naar gelijkheid en gerechtigheid voor iedereen". Volgens hem zijn de feiten simpel: "Wat George Floyd heeft gedood, was een overdosis buitensporig geweld."

Protesten

De voormalige agent Chauvin wordt beschuldigd van moord en doodslag. De 46-jarige Floyd verloor het bewustzijn door de knie op zijn nek en overleefde de arrestatie niet. Als gevolg van het incident vorig jaar mei kwam het in de Verenigde Staten, maar ook daarbuiten, tot protesten tegen politiegeweld en racisme.

Het proces zelf ging van start met het betoog van de openbaar aanklager, die stelde dat Chauvin zijn politiepenning "verraadde". De afgelopen weken was er een jury samengesteld. De twaalf juryleden en enkele plaatsvervangers waren na een grondige screening en ondervraging geselecteerd. Zij moeten een oordeel geven over de schuldvraag. De jury geldt als een afspiegeling van de bevolking van Minneapolis, waar Floyd stierf.

Omstreden

De advocaten van Chauvin zullen tijdens het proces benadrukken dat de doodsoorzaak omstreden is. Zij gaan wijzen op de slechte gezondheid van het slachtoffer en diens drugsgebruik. Floyd werd gearresteerd omdat hij een vals biljet van 20 dollar zou hebben uitgegeven. De verdedigers stellen dat Floyd niet was overleden zonder de brute actie van de agent.

Chauvin zelf werd in oktober tegen een borgsom van 1 miljoen dollar vrijgelaten. Drie collega's zijn apart aangeklaagd voor de fatale aanhouding van Floyd. Die rechtszaak begint in augustus.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.