Nieuwe machine voorkomt gruweldood hanenkuikens [video]

LEIDEN

Een nieuwe machine die aan een ei kan merken of er een haantje of een hennetje uit zal komen, heeft er volgens de universiteit van Leiden inmiddels toe geleid dat er al 150.000 eieren met een hennetje zijn geselecteerd om uit te laten broeden.

De eieren met de haantjes worden niet uitgebroed, waardoor deze ’overbodige’ beestjes niet meer in bijvoorbeeld de kuikenverhakselaar belanden of worden vergast.

Ze verdwijnen met ei en al in diervoeding en merken dus nergens iets van. Dat de selectie van de nog maar kort bevruchte eieren technisch mogelijk is, was al bekend, maar nu is de technologie voor het eerst met succes toegepast waar het hoort, op een echte kuikenbroederij, in Ochten.

Jaarlijks worden er wereldwijd 6,5 miljard hanenkuikentjes gedood omdat ze geen ’economische waarde’ hebben, hetgeen velen ronduit een gruwel is. Het bedrijf In Ovo ontwikkelde een techniek waarmee snel het geslacht van een kuikentje in het ei kan worden bepaald.

Het ondertekende een plan met de Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens, de Universiteit Leiden, de Dierenbescherming en de overheid en kreeg geld om de technologie verder te ontwikkelen.

Lees ook: Europese subsidie voor Leids bedrijf In Ovo [video]

Het uitkomen van de eerste 150.000 hennetjes wordt gezien als een „cruciale mijlpaal” op weg naar de oplossing van de wereldwijde praktijken om haantjes onnodig geboren te laten worden en vervolgens te vernietigen. Binnen een paar maanden wordt een nieuwe machine geïntroduceerd met een capaciteit voor het herkennen van het geslacht in vijf miljoen eieren per jaar.

.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.