Leidse CDA-fractievoorzitter Joost Bleijie stelt vragen over kunstwerk op het Gerecht: ’Stop met vervuiling van het historische stadsbeeld’

Het betreffende kunstwerk op het Gerecht in Leiden.
© Foto Hielco Kuipers
Leiden

Het CDA in Leiden is niet blij met het kunstwerk dat deze week op het Gerecht is geplaatst. ,,Dit is toch een verschrikking’’, vindt CDA-fractievoorzitter Joost Bleijie.

Bleijie liet zijn ongenoegen over het kunstwerk al blijken op Twitter en stelt er nu ook raadsvragen over aan burgemeester en wethouders. Hij vindt het houten object van de Japanse kunstenares Sachi Miyachi totaal niet passen op deze plek in de historische binnenstad.

Hij noemt het kunstwerk op Twitter een verschrikking. ,,Hebben we zo’n mooie historische binnenstad die we aan alle kanten beschermen, en dan krijg je dit’’, schrijft hij. ,,Stop met deze vervuiling van het historische stadsbeeld!’’ Daarbij suggereert hij dat het beeld beter tot zijn recht zou komen op het Kooiplein of een andere plek buiten het centrum.

Sachi Miyachi vertelde eerder deze week aan het Leidsch Dagblad dat zij het kunstwerk juist speciaal voor deze plek heeft gemaakt. Ze liet zich inspireren door het Gravensteen en het Gerecht, een van de oudste plekken in de stad. Op het plein werden in vroeger tijden ter dood veroordeelde inwoners opgehangen. Ook de acht karakteristieke ramen van het Gravensteen laat ze terugkomen in haar houten object, dat vijf maanden op deze plek blijft staan.

Lees ook: Waar vroeger de galg stond, verrijst nu een kunstwerk: ’Een executie is ook een soort performance’

Het CDA heeft er geen goed woord voor over en vraagt burgemeester en wethouders waarom voor deze plek is gekozen en of er wel overleg met omwonenden is geweest. Ook wil de partij weten hoeveel het kunstwerk heeft gekost. Daarnaast dringt Bleijie erop aan om kunst in het vervolg vooral in buitenwijken te plaatsen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.