Proef met toegangstesten: Ajax-AZ met 7.500 supporters in de Johan Cruijff Arena

Maandenlang moest Feyenoord thuis voetballen met spandoeken op de tribunes; op zondag 25 april zitten daar weer fans.© Foto ANP/Robin Utrecht

Van onze verslaggever
Den Haag

Aan het einde van deze maand keert het publiek terug in de voetbalstadions. De dertigste speelronde in de eredivisie, van 23 tot en met 25 april, maakt deel uit van een grootschalige pilot van de overheid om met gebruik van toegangstesten de samenleving weer te openen.

Zo mogen bij de wedstrijd Ajax-AZ, op zondag 25 april in Amsterdam, 7.500 supporters de Johan Cruijff Arena in. Koploper Ajax kan dan mogelijk kampioen worden. Bij Feyenoord-Vitesse zijn die dag 6.500 fans welkom in De Kuip.

Bekerfinale

Een week eerder, op zondag 18 april, is in het Rotterdamse stadion de bekerfinale tussen Ajax en Vitesse nog zonder publiek. Beide clubs mogen hun eigen stadions wel openstellen om daar supporters op grote schermen naar de finale te laten kijken. In Arnhem zijn 3.000 fans welkom, in Amsterdam 5.000. De 36e speelronde van de eerste divisie, met acht wedstrijden op vrijdag 30 april, maakt ook deel uit van de pilot.

Lees ook: Honderden plekken gaan open, zoals Keukenhof, Artis en theaters

„We onderhouden intensief contact met het kabinet over de terugkeer van het publiek in de stadions en alle kansen en mogelijkheden die dit proces kunnen versnellen”, zegt Eric Gudde, directeur betaald voetbal van de KNVB. „Na de Fieldlab-experimenten bij drie wedstrijden is dit een hele mooie, nieuwe stap: voor het eerst hebben we tijdens een speelronde bij alle wedstrijden toeschouwers op de tribune. Het nieuwe wettelijk kader voor sneltesten moet in mei actief worden. Met nog een aantal spannende speelrondes te gaan, is het realistisch dat dit seizoen eindigt zoals we het is begonnen: met supporters in de stadions die de spelers aanmoedigen.”

De voetbalfans die naar binnen mogen, moeten binnen 24 uur voor de wedstrijd een coronatest ondergaan in een teststraat. Wie een negatieve uitslag heeft, kan die aan de stadionpoort laten zien via de CoronaCheck-app en mag naar binnen. De toeschouwers moeten zich op de tribunes houden aan de verplichte onderlinge anderhalve meter afstand.

In de eerste weken van het seizoen mochten de betaald voetbalclubs ook een beperkt aantal toeschouwers ontvangen, maar eind september besloot het kabinet vanwege de verslechterende coronasituatie in Nederland om dat te verbieden. In februari werd in het kader van de Fieldlab-experimenten bij twee duels uit de eerste divisie getest met publiek in het stadion. Dat gebeurde afgelopen maand ook bij de WK-kwalificatiewedstrijd van Oranje tegen Letland, waarbij 5.000 fans welkom waren in de Arena.

’Totaal verrast’

De voetbalclubs zijn ’blij verrast’ met de boodschap dat ze aan het einde van april, na bijna zeven maanden zonder publiek, weer toeschouwers mogen ontvangen in hun stadions. Sommige clubs voelen zich wel overvallen door de boodschap en krijgen veel vragen van fans waar ze nu geen antwoord op hebben, met name over de verdeling van de beperkt beschikbare plaatsen.

„Het is goed nieuws, maar we zijn echt totaal verrast”, zegt commercieel directeur Frans Janssen van PSV, dat op 24 april in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen 4.000 fans mag ontvangen. Het is volgens de KNVB aan de clubs om de beschikbare plaatsen te verdelen. Janssen: „Naast het feit dat we in principe blij zijn, roept dit natuurlijk vooral heel veel vragen op. Bij onze fans, maar zeker ook bij ons. We gaan nu in overleg met de betrokken instanties en zullen dan communiceren hoe we met deze situatie omgaan.”

Ajax mag op 25 april bij de thuiswedstrijd tegen AZ dus 7.500 mensen ontvangen. „Aan de ene kant zijn we blij dat er perspectief is voor ons en voor onze fans”, zegt een woordvoerder van Ajax. „Maar we werden erg verrast met de berichtgeving en hebben vragen over de voorwaarden die gesteld worden.”

In De Kuip zijn 6.500 mensen welkom. „We zijn best verrast met deze mededeling”, zegt een woordvoerder van de Rotterdammers. „Maar laat helder zijn: aangenaam verrast. Heel veel dingen zijn nog niet duidelijk en het zal allemaal nog heel wat voeten in aarde hebben, maar we pakken die handschoen graag op. Hopelijk is dit een begin op weg naar het ’oude normaal’.”

Bij FC Twente overheerst ook de blijdschap dat het tegen FC Utrecht weer 4.000 supporters mag ontvangen in de Grolsch Veste. „We hebben steeds gezegd dat we er klaar voor zijn, we zijn dan ook heel blij met de toelating van beperkt publiek”, zegt algemeen directeur Paul van der Kraan. „De komende dagen hopen we de verdere informatie met de voorwaarden te ontvangen. Wat ons betreft is dit de eerste aanzet tot volledig bezette tribunes.”

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.