CDA wil weten waarom culturele instellingen in Leiden niet meedoen aan proefopenstelling

Naturalis is een van de rijksmusea in Leiden.
© Foto ANP/Phil Nijhuis
Leiden

Het CDA vindt het een gemiste kans dat in Leiden geen enkele culturele instelling meedoet aan de aangekondigde proefopenstelling.

Minister Hugo de Jonge (volksgezondheid) maakte dinsdag bekend dat in april een groot aantal instellingen als proef opengaat voor het publiek. Het gaat daarbij om theaters, musea, dierenparken en casino’s. Ook de Keukenhof in Lisse mag enkele dagen een beperkt aantal bezoekers toelaten. Het publiek moet wel vooraf negatief getest zijn op het coronavirus.

Er mogen honderden instellingen aan deze proef meedoen, maar tot verbazing van het CDA ontbreekt Leiden volledig in deze lijst. Het duo-raadslid Sebastiaan van der Veer vraagt burgemeester en wethouders om uitleg. Hij benoemt dat in vergelijkbare steden als Delft en Haarlem wel culturele instellingen de deuren mogen openen.

,,Het is verbazingwekkend dat een stad met zoveel cultuur ontbreekt in deze lijst met honderden pilots’’, aldus Van der Veer. ,,Het is ook een gemiste kans om onze culturele instellingen en Leidenaars weer wat perspectief te bieden.’’

Het CDA wil weten of er door de gemeente Leiden wel voor de culturele instellingen is gelobbyd in Den Haag. ,,Musea en theaters hebben het ongelofelijk zwaar en kunnen elke steun hard gebruiken. Weliswaar verander je met drie of vijf dagen openstelling niet de wereld, maar als het in andere steden wel gebeurt en hier niet, is toch de vraag waarom dit in Leiden niet kan.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.