De paden op, de lanen in; Leiden stimuleert wandelen

Duidelijke zebrastrepen en minder obstakels.
© Archieffoto
Leiden

De positie van wandelaars en voetgangers gaat in Leiden sterk verbeteren. Dat had verkeerswethouder Ashley North (GroenLinks) eerder dit jaar al aangekondigd, maar het bijbehorende rapport is nu aangevuld met extra aandacht voor minder validen, meer trottoirverlichting en extra bankjes langs wandelroutes. ,,Meer rustpunten, dat was een uitdrukkelijke vraag vanuit de stad.’’

Na fietsers en het openbaar vervoer richt het stadsbestuur nu de pijlen op wandelaars en voetgangers. Ook voor die ’schone’ doelgroep is in Leiden het nodige te verbeteren. Bredere stoepen, verhoogde bushaltes, afgetekende zebra’s en kortere wachttijden bij verkeerslichten, zijn enkele van de voorgenomen veranderingen. Dat maakt lopen niet alleen veiliger, maar stimuleert ook het wandelen, zo is de opzet.

Extra aandacht komt er voor minder validen. ,,We maken nóg duidelijker dat we obstakels op routes gaat weghalen’’, aldus North, die onder meer doelt op gestalde fietsen. Ook komen er met name in de Stevenshof en de Merenwijk meer bankjes langs loop- en wandelroutes. Om die ’rustpunten’ is specifiek gevraagd.

Verder wordt onderscheid gemaakt tussen gewone looptrajecten en recreatieve routes. De eerste groep krijgt meer en betere verlichting, de tweede groep juist niet. ,,Om rondhangen te voorkomen en de natuur niet te verstoren’’, aldus North. De gemeenteraad heeft later dit voorjaar nog het laatste woord over de beoogde verbeteringen. Dan komt ook aan de orde wat het project naar schatting gaat kosten.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.