Evaluatie Leids referendum zorgt voor politiek gekrakeel, maar controversieel parkplan is definitief van tafel

De Partij voor de Dieren liet zich in maart niet onbetuigd, terwijl D66 en GroenLinks opvallend stil waren.
© Archieffoto Hielco Kuipers
Leiden

Het uiterst controversiële plan voor het Roomburgerpark is definitief van tafel. Zoals te verwachten viel, stemden alle 39 raadsleden het weg, zoals eerder 65 procent van de Leidenaars dat vorige maand deed in een referendum.

Lees ook: Hockeyclub Roomburg trekt referendum in twijfel en komt met reeks verwijten aan gemeenteraad, media en tegenstanders

De raadsfracties grepen donderdagavond de evaluatie van de volksraadpleging aan om elkaar flink de maat te nemen, waarbij de keurige ChristenUnie (CU) nog het meest uitgesproken was.

,,Dat de raad jarenlang geen keuzes durfde te maken over het park, bang voor reacties, is lelijke lafhartige politiek’’, aldus CU-voorman Pieter Krol.

In het park tussen Kanaalweg en Van Vollenhovenkade strijdt hockeyclub Roomburg al jaren voor een extra kunstgrasveld. Het huidige stadsbestuur gunde de vereniging een uitbreiding en ter compensatie zou in en om het park extra groen worden aangelegd.

Buurtbewoners pikten dat project niet, kwamen massaal in verzet en grepen met succes naar het wapen van een volksraadpleging.

Dus zit de lokale politiek nu met de brokken en onderlinge verwijten. ,,Waarom hebben voorstanders D66 en GroenLinks zich muisstil gehouden tijdens de referendumcampagne’’, wilde VVD’er Maarten Dirkse weten. Partij Sleutelstad, SP en de Partij voor de Dieren steunden in diezelfde periode wel luidruchtig de tegenstanders.

Lees ook: Leidse Lorentzschool hoopt dat weggestemde verbeterplannen alsnog worden uitgevoerd

Volgens VVD en CDA is weer duidelijk geworden dat een referendum niets oplost. Er is ruzie in de buurt ontstaan, het referendum kostte enkele tonnen, en de vraagstukken rond hockey, groentoevoeging en de Lorentzschool zijn niet opgelost. Wethouder Paul Dirkse (D66) ziet zich zelfs genoodzaakt een toer langs alle betrokkenen te maken, als vorm van nazorg.

Ook zijn er raadsfracties die onderdelen van weggestemde parkplan wél willen uitvoeren, zoals het opknappen van het Lorentzschoolplein. Maar dat kan dus niet omdat ook daartegen een luid ’neen’ klonk bij het referendum.

Teruggeworpen

Dus moet het stadsbestuur met een compleet nieuw ontwerp komen. En er moet ook, maar dan niet in het Roomburgerpark, ergens een plek voor een nieuw veld voor de hockeyclub worden gezocht. De gemeente en politiek zijn dus enkele jaren in tijd teruggeworpen. ,,Een puinbak’’, concludeerde Krol.

Lees ook: Commentaar | Belofte maakt schuld voor wethouder Dirkse. Dat vierde hockeyveld moet er komen, maar wel op een andere plek

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.