Bouw nieuwe Leidse woonwijk Westerpoort aangekondigd

Kitty van der Velde en Fleur Spijker aan de ondertekeningstafel.
© Foto gemeente Leiden
Leiden

De naam zweefde tot nu toe alleen met dunne lettertjes rond in dikke gemeentelijke visies en vergezichten, maar is nu officieel. De nieuwe woonwijk op de plek waar nu nog hotel Holiday Inn bij de Haagse Schouwweg is gelegen, gaat Westerpoort heten. Daarvoor hebben de gemeente en de eigenaar een overeenkomst gesloten.

Het gaat om het gebied dat ligt ingeklemd tussen rijksweg A44, Plesmanlaan, Haagse Schouwweg en begraafplaats Rhijnhof. Het meest westelijke stukje Leiden derhalve. Daar moet een ’duurzame stadswijk’ verrijzen, ’met een gemengd stedelijk milieu en een nog te bepalen mix van wonen, werken en voorzieningen’, zoals dat met ambtelijk woordgebruik wordt omschreven.

De overeenkomst werd gesloten door wethouder Fleur Spijker (D66) namens de gemeente en Kitty van der Velde van de Adriaan van Erk Groep, de eigenaar van het hotel. ,,Het is een van de laatste plekken in Leiden waar een mooie nieuwe wijk kan ontstaan’’, aldus Spijker. Voor het hotel wordt een nieuwe plek gezocht. Eerder was al bekend dat de braakliggende paardenwei, direct langs de Plesmanlaan, daarvoor in aanmerking komt.

De twee partijen gaan nu plannen maken voor Westerpoort, waar gezien de omvang van de beoogde kavels enkele duizenden nieuwe woningen komen. Of daar ook basisscholen, speelterreinen en winkels bijkomen, is nog niet bekend. Dat willen de twee partijen de komende tijd bespreken met de vastgoedeigenaren in het gebied en met buurtbewoners, bedrijven en begraafplaats. De eerste voorlopige wijkplannen worden over een jaar gepresenteerd, zo is de bedoeling.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.