Toch snel meer toiletten in de stad, zo stellen Leidse VVD en D66 voor

Een populair plaskruis.
© Archieffoto
Een populair plaskruis.
© Archieffoto
1/2
Leiden

Op een stuk of vijf strategische plekken in de stad moeten, dit voorjaar nog, tijdelijke openbare toiletten komen. Daarvoor pleiten VVD en D66 opnieuw, nadat GroenLinks-wethouder Yvonne van Delft eerder een Leids toiletvoorstel op de lange baan schoof.

Door de corona-uitbraak zijn veel winkels en instellingen in de binnenstad gesloten. Daardoor zijn er ook geen toiletten beschikbaar voor bezoekers. En het stadhuis, waar zich een veelgebruikt en modern toilet bevond, wordt momenteel verbouwd.

Er zijn wel plekken voor de hoge nood, in de twee grote ondergrondse garages aan Lammermarkt en Garenmarkt bijvoorbeeld, maar die weten weinig centrumbezoekers te vinden en de gemeente is niet van plan daar promotie voor te maken.

VVD en D66 pleitten ervoor tijdelijk plaskruisen en dixi’s neer te zetten op drukke plekken zoals langs het Singelpark en op nog wat locaties rond Haarlemmerstraat en Breestraat. Ook voor mindervaliden moest er een adequate oplossing komen.

Wethouder Van Delft vond dat geen goed plan. Volgens haar gaat de huur van mobiele toiletten aardig in de papieren lopen – enkele duizenden euro’s per maand - en de kans op vandalisme is aanzienlijk. De wethouder kondigde voor later dit jaar een stedelijk pleeplan aan.

Dat is te laat, menen IJsbrand Olthof (D66) en Tom Leest (VVD). Zij komen nu met een voorstel om alsnog op korte termijn toiletvoorzieningen in de stad neer te zetten, zeker met de aanstaande corona-versoepelingen en de zomer in aantocht.

De tijdelijke toiletunit bij de Catharinabrug werd afgelopen winter immers tussen de 200 en 400 keer per week gebruikt. En volgens het raadsduo kan een tijdelijk stedelijke toiletstrategie voor ongeveer 10.000 euro voor elkaar worden gebokst.

Daarom stellen de twee voor dat ook te doen. ‘Het maakt de stad aantrekkelijker voor bezoekers’. Eind deze maand beslist de gemeenteraad daarover.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.