Leidse toeristenbelasting stijgt en verdwijnt deels in de gemeentepot

Het aantal toeristen gaat weer stijgen.
© Archieffoto
Het aantal toeristen gaat weer stijgen.
© Archieffoto
1/2
Leiden

De toeristenbelasting in Leiden gaat vanaf volgend jaar van 2,50 euro naar 3,50 euro per overnachting. En het extra geld dat daarmee de komende jaren wordt binnengehaald – naar schatting vier ton in 2024 - stopt de gemeente in eigen zak. Dat staat in een brief van het stadsbestuur aan de gemeenteraad.

De toeristenbelasting wordt geheven door Leidse hotels. Elke gast moet bovenop de kamerprijs, nog 2,50 per overnachting betalen. Enkele vergelijkbare steden hanteren een aanzienlijk hoger tarief. De Leidse heffing komt terecht bij het Ondernemersfonds en die hevelt het geld weer over aan Leiden Marketing om te gebruiken voor citymarketing, het promoten van de stad.

Om een indruk te geven; in 2019 waren er 406.000 overnachtingen in Leiden wat meer dan een miljoen euro aan toeristenbelasting opleverde. En die werd volgens het stadsbestuur goed besteed. ’Leiden Marketing is er de afgelopen jaren in geslaagd de reputatie van Leiden te versterken en haar bekendheid te vergroten’, zo begint een lange rij complimenten.

Het aantal toeristen is echter sinds de corona-uitbraak gigantisch gedaald. De gemeente verwacht dat pas in 2023 het aantal overnachtingen in Leiden weer op het niveau van 2019 komt. Maar dan is de toeristenbelasting wel gestegen naar 3,50 euro en wil het stadsbestuur een substantieel deel van het opgehaalde bedrag in de eigen ’algemene middelen’ storten.

Aanvankelijk was het de bedoeling om een deel van meeropbrengst te geven aan het Cultuurfonds, maar daar wordt van afgezien. Het fonds heeft zeker zijn waarde, maar het stadsbestuur ’voorziet voor de komende jaren binnen de opbrengsten van de toeristenbelasting geen ruimte voor een afdracht aan het Cultuurfonds.’ Volgens burgemeester en wethouders levert een innige samenwerking met Leiden Marketing en Centrummanagement, het fonds toch winst op.

In 2022 en 2023 wil de gemeente vijftien procent van de verhoogde toeristenbelasting afsnoepen, wat uitkomt rond de twee ton per jaar, en in 2024 dertig procent. Dat leidt dan volgens prognoses dus tot een bedrag van circa vier ton. Voor de jaren daarna volgt nog een nieuwe regeling.

In de tussentijd moet het stadsbestuur nog bepalen of in Leiden het verhuren van kamers via platforms als Airbnb officieel wordt toegestaan, en hoe daarbij ook toeristenbelasting kan worden geïnd. Een plan daarvoor wordt voor later dit voorjaar aangekondigd.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.