Stoeptegels in Voorhout herinneren aan 75 jaar bevrijding

Onder toeziend oog van de bedenkers worden de stoeptegels geplaatst.
© foto hkv
Voorhout

In gedichten en op tekeningen en schilderijen legden in de aanloop naar de herdenking van 75 jaar bevrijding leerlingen van de groepen zeven en acht hun indrukken vast over het project van de Oranje Vereniging Voorhout (OVV) en de Historische Kring Voorhout (HKV) over de oorlog en de bevrijding.

Door corona konden de gedichten en schilderijen vorig jaar niet tentoongesteld worden. Ze werden daarom opgeslagen voor gebruik in betere tijden en die braken maandagochtend aan: bij de spoorwegovergang zijn ze vanaf nu voor iedereen te zien op stoeptegels, die onder begeleiding van Sonja van Egmond werden beschilderd.

Bij het plaatsen waren de jonge kunstenaars aanwezig. Vorig jaar zaten ze in groep zeven van de Antoniusschool, nu veelal in groep acht van de Avonturier. Zowel aan de kant van Jacoba van Beierenhof als aan die van de Churchilllaan zijn deze beschilderde tegels gelegd. Deze tweedeling symboliseert de overgang van oorlog en bezetting naar vrijheid en democratie.

Het idee achter de plaatsing is dat voetgangers bij het zien van de tegels beseffen dat de vrijheid doorgegeven moet worden. En vooral ook dat vrijheid niet vrijblijvend of vanzelfsprekend is. De overige schilderstukken en gedichten worden de komende dagen in Voorhout tentoongesteld in de etalages van winkels en de bibliotheek.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.