Actiegroep studenten protesteert tegen het leenstelsel op de Leidse Koornbrug: ’Wij willen dit keer niet vergeten worden’

Studenten pikken het leenstelsel niet meer
© Foto Taco van der Eb
Leiden

Geheel studentikoos begint het protest tegen het leenstelsel een kwartier later dan gepland. Op de Koornbrug in Leiden hangt maandag een groot spandoek met #Nietmijnschuld erop. Mallen met diezelfde hashtag liggen op de grond. Studenten van beweging ’Nietmijnschuld’ pikken het leenstelsel niet langer en protesteren.

Het moet een grappig gezicht zijn voor onwetende voorbijgangers: stoepkrijtende studenten. De hele Nieuwe Rijn moet onder het krijt komen. „We willen onszelf aan iedereen laten zien”, zegt organisator Ylke van der Zwet (23).

Met de actie ’Nietmijnschuld’ stellen studenten drie eisen. Een schuldenvrije basisbeurs, compensatie voor de schuldengeneratie en dat dit alles niet ten koste mag gaan van de onderwijsbegroting. De actie van vandaag moet gezien worden door de politieke partijen.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het spandoek hangt aan de Koornbrug
© Foto Taco van der Eb

De krijtactie is niet voor het eerst in Leiden, eerder dit jaar kwam de beweging al in actie op de Beestenmarkt. ,,Het is juist nu tijdens de formatie belangrijk om ons weer te laten horen’’, zegt Van der Zwet. ,,Afschaffing van het leenstelsel staat in het partijprogramma van bijna iedere partij. We moeten doorzetten.’’

Het leenstelsel moet wat de studenten betreft zo snel mogelijk afgeschaft worden. „Het zorgt voor ongelijkheid onder studenten”, zegt een van de demonstranten. „Die zou er niet moeten zijn.” Dan is ze stil en kijkt richting de brug, waar Van der Zwet klaarstaat om te speechen.

(Tekst gaat door onder de foto)

Studenten krijten de Nieuwe Rijn vol
© Foto Taco van der Eb

Van der Zwet staat met een megafoon boven het spandoek op de brug. „We zijn hier vandaag om politieke partijen te herinneren aan hun beloftes”, roept ze. „Politici vergeten nog wel eens dingen.” Zo’n dertig studenten kijken haar vol verwachting aan. Voorbijgangers stoppen om te kijken wat er gebeurt. „Wij willen dit keer niet vergeten worden!”

De campagne Nietmijnschuld, van FNV Young & United LSVb leeft, maar moet nog meer gaan leven. Daarom roept Van der Zwet iedereen op om aanstaande zaterdag 17 april naar ’Operatie Formatie’ te komen. „Een online landelijke campagne.”

(Tekst gaat door onder de foto)

De hashtag #Nietmijnschuld komt op Leidse grond
© Foto Taco van der Eb

Tussen de studenten staan enkele mensen met gele mondkapjes. ’Voor14’, staat erop. „Wij zijn voor de verhoging van het minimumloon naar veertien euro”, vertelt een actievoerder. De twee bewegingen hebben raakvlak, zegt Van der Zwet. Studenten kunnen van een minimumloon geen kamer betalen als ze ook nog fulltime studeren. „Dat is het mooie van activisme, we helpen elkaar.”

Van der Zwet is na haar speech even stil en kijkt naar de actievoerders. „Krijten maar.”

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.