Hard tegen hard in verhoor kroongetuige proces Marengo

Het verhoor van Nabil B., kroongetuige in het liquidatieproces Marengo, is maandag vanaf vrijwel de eerste minuut onder hoogspanning komen te staan. Advocaat Nico Meijering en de kroongetuige staan als kemphanen tegenover elkaar en sparen elkaar allerminst.

B. herhaalde onder meer dat hij Meijering "medeverantwoordelijk" houdt voor de moord op zijn advocaat Derk Wiersum, september 2019. "U heeft willen en wetens de aanval gekozen op mijn advocaten", beet B. advocaat Meijering toe. Volgens B. heeft Meijering gezegd dat zijn advocaten hebben "meegepuzzeld" aan de zogeheten kluisverklaringen die B. tegen hoofdverdachte Ridouan Taghi en een aantal andere verdachten in het proces heeft afgelegd. Meijering betwist dat.

De inhoudelijke behandeling van Marengo begon op 22 maart. Maandag is de vierde dag dat de kroongetuige wordt ondervraagd door advocaten van enkele verdachten.

Spervuur van vragen

Meijering onderwierp B. - nadat ze elkaar hadden gefeliciteerd met hun beider verjaardag een dag eerder - aan een spervuur van vragen. B. wil om uiteenlopende redenen lang niet alle vragen beantwoorden, kiest geregeld de tegenaanval en klinkt soms geïrriteerd.

Meijering is raadsman van verdachte Mohamed R., een vroegere goede vriend van de kroongetuige. Tijdens inleidende zittingen in de aanloop naar het proces kwam het al tot botsingen tussen B. en R. en diens advocaten. De raadslieden (behalve Meijering Christian Flokstra) hebben sterke twijfels aan de betrouwbaarheid van B. Hij zou onder meer criminele activiteiten uit zijn verklaringen hebben weggelaten. De onbetrouwbaarheid van B. zet volgens de advocaten de rechtmatigheid van zijn deal met het Openbaar Ministerie op losse schroeven.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.