Rijnlandroute opnieuw vertraagd en duurder door corona

De aansluiting van de Rijnlandroute op de A4 bij Vlietland.
© Archieffoto Hielco Kuipers
Leiden

De aanleg van de Rijnlandroute tussen de A4 en Katwijk loopt als gevolg van de coronacrisis opnieuw vertraging op en wordt mogelijk duurder. Dat staat in een brief van Gedeputeerde Staten (GS) aan Provinciale Staten (PS).

De provincie kreeg de afgelopen maanden twee rekeningen voor vorig jaar gemaakte meerkosten die samenhangen met corona en de aanleg van de nieuwe weg. Eerder vorig jaar meldde bouwconsortium Comol5 ook al vertraging omdat de bouwers als gevolg van het thuiswerken minder capaciteit tot hun beschikking hadden.

Hoe hoog de nieuwe rekeningen zijn, is niet bekend gemaakt. Ook hebben GS nog niet besloten of zij ze willen betalen of vinden dat iemand anders ervoor zou moeten opdraaien.

Nog meer extra kosten en vertraging liggen ook al in het verschiet, blijkt uit de brief. Zo leverde een coronauitbraak in januari direct al twee weken vertraging op doordat er niet steeds voldoende personeel beschikbaar was voor de tunnelboor ten zuiden van de wijk Stevenshof. Ook GS weten nog niet of en in hoeverre dit effect heeft op de de beoogde ingebruikname. Die is, na eerdere vertragingen, momenteel voorzien voor medio 2023.

Niet aan corona gerelateerd is de vertraging in het deelproject om de Europaweg bij Leiden te verbreden en een nieuwe Lammebrug te bouwen. Dat werd vorig jaar voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.