Minder expats: hoogste huren omlaag

© foto ANP
Amsterdam

Huurprijzen in de vrije sector zijn dit jaar in de vijf grote steden gedaald. Dit komt onder meer omdat er door de coronacrisis minder expats zijn die een woning zoeken.

Dat blijkt uit cijfers van woningplatform Pararius. In het eerste kwartaal van dit jaar daalden huurprijzen met 2,4 procent. Nieuwe huurders betalen nu 16,34 euro per vierkante meter. Dat is een gemiddelde van verschillende huurwoningen in vrije sector: kaal, gestoffeerd en gemeubileerd. Vooral de prijzen van appartementen zakken.

Gemeubileerde en gestoffeerde huurwoningen zijn het prijzigst en deze prijzen dalen. Een huurder betaalt nu 18,23 euro per vierkante meter voor een huurhuis met meubels. Een daling van 6,7 procent. Gestoffeerde woningen daalden met 3,2 procent, naar 15,48 euro per vierkante meter. Het is voor het eerst dat er op Pararius een daling vaststelt in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven.

In middelgrote steden zijn twee ontwikkelingen te zien. In Noord-Holland en Zuid-Holland dalen de prijzen. Zo zakken huurprijzen in Alkmaar, Haarlem, Leiden en Hilversum. Maar wat verder van de Randstad vandaan, zoals richting Amersfoort, Apeldoorn en Leeuwarden stijgen de huren juist. Volgens Pararius komt dat omdat de huren relatief het hoogst waren in de randstadprovincies en was ’de rek eruit’.

Noord-Holland is de duurste provincie om te huren. Onder meer Amstelveen, Amsterdam en Haarlem behoren tot de duurste steden. Een huurder betaalt gemiddeld 1400 euro voor zeventig vierkante meter in Noord-Holland. In Friesland, de goedkoopste provincie, kost een even grote woning 679 euro per maand.

Huurders in Amsterdam betalen nog altijd het meest, gemiddeld 21,76 euro per vierkante meter. Maar de prijzen dalen sinds eind 2019. Nieuwe huurders betalen nu ruim zeven procent minder huur in Amsterdam dan een jaar ervoor. Pararius houdt sinds 2011 huurontwikkelingen bij en zag niet eerder zo’n sterke procentuele daling in Amsterdam. Bijna zes jaar geleden lag de prijs op hetzelfde niveau als nu.

De daling komt volgens Pararius vooral door expats, die vanwege de coronacrisis niet meer naar Nederland verhuizen. Deze huurdersgroep heeft veel geld voor een huis en huurt vaak gemeubileerd. Er komen meer woningen in dit segment vrij, waardoor de prijzen zakken.

Kale huurwoningen stegen gemiddeld wel iets in prijs, zo’n twee procent. Dit komt omdat er nog steeds schaarste is op de woningmarkt. Een huurder betaalt nu gemiddeld 12,42 euro per vierkante meter voor een kale woning in de vrije sector.

Meer nieuws uit Metropool

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.