Witte Huis haalt troepen Afghanistan voor 11 september terug

De Verenigde Staten gaan hun troepen in Afghanistan dit jaar terugtrekken. President Joe Biden wil dat het vertrek voor 11 september is afgerond. Het is dan precies twintig jaar geleden dat moslimextremisten de VS aanvielen met aanslagen in New York en Washington. In de strijd tegen terrorisme trokken de VS vervolgens naar Afghanistan voor de jacht op Osama bin Laden, het brein achter de verwoestende terreur.

Het Witte Huis ziet geen militaire oplossing meer voor de problemen in Afghanistan, aldus een Amerikaanse regeringsfunctionaris. Volgens hem is de terugtrekking onvoorwaardelijk en begint die voor 1 mei. Wel blijven de Amerikanen na 11 september nog met "aanzienlijke middelen" in de regio aanwezig om een mogelijk oplaaien van terroristische gevaren tegen te gaan. De aftocht moet een einde maken aan de langste oorlog die de Verenigde Staten voerden.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken had onlangs gesteld dat de Amerikanen zich niet in hun eentje terugtrekken uit Afghanistan, maar samen met de NAVO-bondgenoten "als de tijd daarvoor rijp is". Aan de NAVO-missie in Afghanistan dragen ook Nederland en andere lidstaten troepen bij. Naar verluidt gaan Blinken en de Amerikaanse defensieminister Austin de NAVO-lidstaten woensdag op de hoogte brengen.

De vorige Amerikaanse president Donald Trump had, zonder de bondgenoten te raadplegen, aangekondigd de Amerikaanse troepen uiterlijk op 1 mei weg te halen. Dat werd afgesproken met de radicaalislamitische Taliban, die zich konden handhaven ondanks een jarenlange strijd met de buitenlandse troepenmacht en het Afghaanse regeringsleger.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.