Nieuwe versoepelingen pas na piek derde coronagolf; kabinet wil met vijf stappen coronaregels versoepelen

Den Haag

Er komen pas nieuwe versoepelingen van de coronaregels als de piek van de derde coronagolf, waar Nederland nu in zit, voorbij is. Dat zegt demissionair zorgminister Hugo de Jonge op een persconferentie over corona. Niet met een routekaart, maar met een 'openingsplan' wil het kabinet nu perspectief bieden en aangeven wanneer de coronaregels worden losgelaten.

Daarbij wordt dagelijks gekeken naar het aantal ziekenhuisopnames. Nu liggen er 2500 mensen met corona in het ziekenhuis, van wie 800 op de intensive care. Dat is even veel als in de eerste coronagolf een jaar geleden. De planbare zorg is vrijwel volledig afgeschaald vanwege het hoge aantal coronapatiënten.

Volgende week dinsdag wordt gekeken of versoepelingen mogelijk zijn. Zondag werd al bekend dat voorgenomen versoepelingen voor 21 april, zoals het openen van terrassen en het opheffen van de avondklok, met een week worden uitgesteld naar 28 april.

Premier Mark Rutte vindt het "jammer" dat 21 april als mogelijke datum voor de eerste stappen richting heropening van de samenleving, vorige week voortijdig is uitgelekt. Die datum is vervolgens "een eigen leven gaan leiden", zegt hij. ,,Het is ongelooflijk teleurstellend voor iedereen die op basis van uitgelekte berichten plannen aan het maken was", zegt Rutte. Maar: ,,21 april komt gewoon echt te vroeg".

Basisregels

In het ’openingsplan’ staat dat restaurants mogelijk vanaf 26 mei ook weer binnen mensen ontvangen, en mogen culturele instellingen onder voorwaarden weer open. Vanaf 7 juli moeten de meeste specifieke regels van tafel zijn, als het goed gaat met het vaccineren en de ziekenhuiscijfers. Dan gelden nog wel de basisregels, zoals de 1,5 meter afstand houden en het thuisblijven bij klachten. Het kabinet kan niet zeggen wanneer die basisregels van tafel gaan. ,,We moeten ook de zomervakantie even afwachten, of we dan niet allerlei exotische virusvarianten meenemen", zei De Jonge. Mogelijk zijn de vaccins niet bestand tegen deze mutanten.

Volgens demissionair premier Mark Rutte is het nieuw gepresenteerde plan "coherent met de routekaart". Maar bij die routekaart werd uitgegaan van andere voorwaarden voor versoepelingen, zoals het dagelijkse aantal positieve coronatests.

Meer nieuws uit Metropool

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.