Wassenaar verlengt proef met thuis trouwen tot september 2022: tot nu toe slechts één huwelijksvoltrekking thuis

Wassenaar

De gemeente Wassenaar verlengt de proef waarbij bruidsparen thuis kunnen trouwen tot september 2022.

In het afgelopen jaar heeft slechts één bruidspaar zich gemeld die thuis wilde trouwen. Dat is ook gebeurd. Voordat Wassenaar het thuis trouwen definitief toestaat of afwijst, moet er een proef zijn geweest bij minimaal drie bruidsparen. De proef zou tot maart dit jaar duren. ,,Aangezien er onder andere door Covid-19 slechts één bruidspaar gekozen heeft om thuis te trouwen heeft de pilot geen eerlijke kans van slagen gehad’’, lichten B en W hun besluit voor een langere proefperiode toe aan de gemeenteraad.

Wassenaar zag dat er als gevolg van de coronamaatregelen minder huwelijken werden gesloten, of dat de huwelijken een andere invulling hebben gekregen. Vaker kozen bruidsparen die toch wilden trouwen, ervoor om kosteloos op de vroege maandagochtend in het gemeentekantoor elkaar het jawoord te geven. Of ze kozen voor de sobere, goedkopere variant in de ochtend van maandag tot en met donderdag.

Voordat Wassenaar met de proef begon had de gemeenteraad al zijn twijfels over thuis trouwen. Een huwelijksvoltrekking moet namelijk openbaar en toegankelijk zijn.

Lees ook: Voorschotense bruidsparen mogen plek jawoord zelf uitkiezen, Wassenaarse raad akkoord met trouwen in woonhuis

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.