Beelden begraafplaats Bavo in Noordwijkerhout worden weggehaald

De beschadigde beelden op de begraafplaats.
© Foto Hielco Kuipers
Noordwijkerhout

De religieuze beelden op de oude Bavo-begraafplaats in Noordwijkerhout worden een dezer dagen weggehaald. De Noordwijkse wethouder Theo Alkemade antwoordde dat op vragen van CDA-raadslid Jordy de Mooij.

Op de begraafplaats werden bijna een eeuw lang de overleden patiënten van het voormalige psychiatrische ziekenhuis begraven. Sinds het vertrek van de Bavo zijn er geregeld vernielingen aangericht. Zo zijn van het Mariabeeld recent de handen afgehakt en mist Jezus al enige tijd zijn voeten en armen.

Novaform en Tebbe Wonen vormen het Bavo-terrein in de komende vijf jaar om tot het luxueuze Landgoed in den Houte met 664 woningen. Onderdeel van dat project is de restauratie van de begraafplaats. Om te voorkomen dat er in de tussentijd verdere vernielingen worden aangericht, wilde De Mooij weten wanneer de beelden worden weggehaald. Ook of de politie vaker heeft gesurveilleerd zoals toegezegd en wanneer de restauratie van de begraafplaats begint.

Alkemade antwoordde daarop dat de beelden dan wel vlak voor of vlak na het weekeinde weggehaald zouden worden. ,,De ontwikkelaar heeft daarvoor al contact gehad met een gespecialiseerd bedrijf.’’ Ook heeft de gemeente de vernielingen bij politie en gemeentelijke toezichthouders onder de aandacht gebracht. ,,Maar het beste is gewoon sociale controle’’, zei Alkemade. Die komt er nadat de nieuwe woningen in de nabijheid van de begraafplaats zijn gebouwd. In het najaar wordt begonnen met dit deel van het landgoed. ,,De restauratie van de begraafplaats zal gelijk lopen met de bouw van het appartementencomplex’’, aldus Alkemade.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.