Toch versnelde vaccinatie voor ziekenhuispersoneel

Ziekenhuispersoneel dat veel coronazorg levert, kan toch sneller geprikt worden. Eerder gingen versnelde vaccinaties met de AstraZeneca- of Janssen-vaccins niet door, vanwege mogelijke bijwerkingen.

Het gaat om 35.000 zorgmedewerkers onder de 60 jaar die direct contact hebben met coronapatiënten. Vanaf volgende week kunnen ze geprikt worden met Pfizer, of toch met het Janssen-vaccin als dat veilig blijkt. Binnen drie weken hebben zij allemaal een prik gehad, laat een woordvoerder van het ministerie weten. Begin dit jaar gingen al 40.000 vaccins naar de zorgverleners.

Het besluit komt na overleg tussen demissionair zorgministers Hugo de Jonge en Tamara van Ark met Ernst Kuipers (Landelijk Netwerk Acute Zorg) en Ad Melkert (Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen). Omdat de druk op de ziekenhuiszorg nog steeds erg hoog is, kunnen ziekenhuizen zich geen (verder) uitval door ziekte van personeel veroorloven.

Bijwerkingen

Vorige week vrijdag werden 35.000 Janssen-inentingen gereserveerd voor versnelde vaccinatie in de zorg, maar het gebruik van dat vaccin ligt stil zolang er nog onderzoek naar bijwerkingen loopt. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) komt dinsdag met conclusies in het onderzoek naar het Janssen-vaccin. Daarna neemt De Jonge een beslissing of het in Nederland weer gebruikt kan worden.

Nog voordat het Janssen-vaccin naar de zorg zou gaan, zouden de zorgverleners een prik met AstraZeneca krijgen. Maar vanwege het risico op een gevaarlijke combinatie van trombose en een tekort aan bloedplaatjes wordt dat vaccin niet meer gebruikt bij mensen onder de 60 jaar. 60-plussers in de zorg kunnen zich nog wel laten inenten met AstraZeneca.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.