Leiden kan half miljoen bezoekers verwachten in 2022

Voorzitter Meta Knol.
© Archieffoto
Leiden

Leiden trekt volgend jaar circa een half miljoen toeristen, dagjesmensen en congresgangers. Dat is ’een voorzichtige inschatting’ van Meta Knol, hoofd van het organisatiecomité Leiden European City of Science 2022.

In de aanloop daar naartoe, is wel twee ton extra nodig, bovenop het half miljoen dat de stad al vooraf aan de bijzondere reeks evenementen uitgeeft. En bij dat extra organisatiegeld, zetten vooral de raadsfracties van SP en de Partij voor de Dieren vraagtekens. ,,Waarom is opeens zéven ton nodig?’’, aldus Thomas van Halm van de SP.

Nou, dat legde Knol in een digitale presentatie haarfijn uit aan een groep raadsleden. Leiden mag zich in 2022 European City of Science noemen en kan zich daarmee nadrukkelijk als internationale kennisstad profileren. Het hoogtepunt van de reeks evenementen vormt een groot wetenschapscongres dat van 13 tot 16 juli plaatsheeft.

Knol en kompanen organiseren daar nog een aanzienlijk aantal activiteiten omheen. Zoals bijvoorbeeld Elke dag een stukje Wijzer; ’een programma van 365 dagen voor iedereen met een nieuwsgierige geest’.

En het project Kennis door de Wijken, waarmee geprobeerd wordt om alle 101 buurten en wijken van Leiden, Leiderdorp, Zoeterwoude, Oegstgeest en Voorschoten te koppelen aan vormen van wetenschap. ,,Kleinschalig, zodat iedereen kan meedoen’’, aldus Knol.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De opzet van het complete en twaalf maanden durende wetenschapsfeestje, kost naar schatting tussen de zes en acht miljoen. Het leeuwendeel daarvan komt van Europese fondsen en donaties. Leiden zegde eerder een half miljoen toe en wordt nu om nog eens twee ton gevraagd.

Ondanks enkele bedenkingen stemt een ruime raadsmeerderheid daarmee in. Niet in de laatste plaats omdat volgens ramingen van de organisatie, het City of Science-project circa tien miljoen euro oplevert voor Leiden, en een economische spin-off in de jaren daarna.

,,Het gaat voor iedereen toegankelijk worden’’, aldus de enthousiaste PvdA-wethouder Marleen Damen. ,,Het wordt geen elitair feestje.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.