Biden ontvangt Zuid-Koreaanse president in mei in de VS

De Amerikaanse president Joe Biden ontvangt in de tweede helft van mei zijn Zuid-Koreaanse collega Moon Jae-in in Washington. Volgens een woordvoerder van het Witte Huis is er nog geen exacte datum vastgesteld. Het bezoek dient onder meer om de relatie tussen beide landen te onderstrepen.

De Amerikaanse minister Antony Blinken van Buitenlandse Zaken en zijn collega Lloyd Austin van Defensie brachten vorige maand een bezoek aan de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Austin benadrukte toen dat de Amerikaanse alliantie met Zuid-Korea "nog nooit zo belangrijk was geweest met het oog op de ongekende uitdagingen die Noord-Korea en China stellen".

Als eerste buitenlandse regeringsleider sinds zijn aantreden op 20 januari, zal Biden de Japanse premier Yoshihide Suga vrijdag in het Witte Huis ontvangen. Het bezoek onderstreept de "vriendschap en partnerschap met het Japanse volk", aldus de Amerikaanse regering.

Bidens ontmoeting met Suga komt op het moment dat de VS proberen de toenemende invloed van China op de regio te beteugelen. Ook zijn er aanhoudende spanningen over het nucleaire programma van Noord-Korea. Blinken en Austin waren vorige maand in Tokio op bezoek, vlak voordat ze naar Seoul afreisden.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.