Zorginstellingen waarschuwen: ’Terrassen lonken, ziekenhuizen liggen vol’

© Archieffoto

, Avant (VVT instellingen ZHN), Basalt, Corona zorgketen in regio Zuid Holland Noord, HAP De LIMES, LUMC, Namens Alrijne, Regionale Ambulance Voorziening Hollands Midden, Yvonne Wilders, voorzitter ROAZ subregio ZHN
Leiden

Na lang wachten versoepelt de overheid deze woensdag een aantal coronamaatregelen. Velen kijken er reikhalzend naar uit, anderen slaat de schrik om het hart. Want de pandemie is nog niet voorbij. Daarom stuurde het regionaal overleg acute zorg (ROAZ) een open brief aan de krant om mensen te vragen toch vooral voorzichtig te blijven. Deze treft u hieronder aan.

Wat zitten we in een spagaat. De zon schijnt, terrassen mogelijk eindelijk weer open en lonken. Dat snáppen we. Tegelijkertijd: onze ziekenhuizen liggen vol met coronapatiënten en de huisartsen en thuiszorg bewaken thuis veel coronapatiënten. Help ons om het aantal besmettingen omlaag te krijgen!

Het kabinet heeft versoepelingen aangekondigd. Veel mensen denken: ’corona is over zijn hoogtepunt’. We hopen zo dat het waar is en dat het aantal besmettingen binnenkort afneemt. Zover is het nog niet. Het aantal besmettingen stijgt nog steeds.

Binnen de ziekenhuizen LUMC en Alrijne is het met de drukte nog lang niet over. De corona-afdelingen, de intensive care, de spoedeisende hulp werken met man en macht. Al meer dan een jaar werken collega’s zich een slag in de rondte. Maandenlang meer diensten draaien eist zijn tol. Het verzuim wordt hoger en die last komt op de andere collega’s neer. Patiënten worden tot verdriet van verwanten en van ons overgeplaatst naar andere regio’s.

Gelukkig voorkomt monitoring thuis door thuiszorg en huisarts dat nog meer mensen in het ziekenhuis worden opgenomen. De zorg voor deze patiënten geeft deze zorgverleners wel extra druk op hun gewone werk.

Risico fase 3

Omdat landelijk veel IC-bedden bezet zijn, is het moeilijk om IC-patiënten nog over te plaatsen. Als dat niet meer lukt, komen we landelijk in fase 3. Wij hopen natuurlijk nooit in die fase te belanden. Helaas naderen we akelig dicht die grens. Daarom oefenen we met alle ketenpartners voor fase 3. Dat doen we in het Zorg Coördinatiecentrum (ZCC) in Leiderdorp. Het ZCC gaat in fase 3 de instroom in het ziekenhuis beperken en de doorstroom bevorderen met Huisartsenpost De LIMES, de ambulancedienst, thuiszorgmedewerkers en medisch specialisten van LUMC en Alrijne. Ook het Regionaal Aanmeldpunt van de VVT is daar dan 24/7 aanwezig.

In de operatiekamers (OK’s) is de afgelopen maanden hard gewerkt om de eerder ontstane wachtlijsten weg te werken. Maar door meer coronapatiënten kraakt het te veel in zijn voegen. OK-personeel en verpleging zijn nodig om bij te springen op de IC. De OK’s zijn daarom voor een groot deel afgeschaald. Spoedeisende en urgente zorg gaan altijd door, maar we kunnen veel minder reguliere zorg plannen.

Geniet en houd afstand

Denk daar alstublieft aan als u geniet van de versoepelingen. Geniet van uw drankje op het terras, geniet van het einde van de avondklok. Het is u gegund. Maar blijf alstublieft de basisregels in acht nemen.

Laten we samen volhouden, totdat iedereen is ingeënt, totdat we dit virus onder controle hebben, totdat wij samen met u weer naar het terras kunnen.

Hartelijk dank,

Corona zorgketen in regio Zuid Holland Noord Yvonne Wilders, voorzitter ROAZ subregio ZHN Namens Alrijne, Avant (VVT instellingen ZHN), Basalt, HAP De LIMES, LUMC, Regionale Ambulance Voorziening Hollands Midden

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.