Veel klachten over ’lukraak geparkeerde’ deelscooters, illegale rijders en vernielingen voertuigen in Alphen aan den Rijn

Deelscooter aan het Speenkruid in wijk Kerk en Zanen.
© foto ld
Deelscooter aan het Speenkruid in wijk Kerk en Zanen.
© foto ld
Gebruiker deelscooter.
© United Photos/Paul Vreeker
1/3
Alphen aan den Rijn

De deelscooters die een week geleden hun intrede deden in Alphen aan den Rijn, veroorzaken al meteen overlast. De politie spreekt onder meer over vernielingen en illegale bestuurders.

De elektrische scooters van Go Sharing zijn populair onder jongeren, maar lang niet iedereen houdt zich aan de gebruiksregels. Een ’deel van de jeugd verpest het project’, schrijft de Alphense politie op Facebook.

Scooterrijders gebruiken hun voertuigen ’voor doeleinden waar ze niet geschikt voor zijn’, vernielen ze en laten ze achter buiten het servicegebied van Go Sharing: de stad Alphen. Ook heeft de politie al een aantal illegale bestuurders betrapt. Deze jongeren hadden geen account bij Go Sharing en ook geen rijbewijs. Ook is er regelmatig sprake van ’hinderlijk’ foutparkeren.

’Deze personen veroorzaken niet alleen financiële schade en overlast, maar ook onveilige situaties op de weg’, aldus de politie. ’Wij hopen oprecht dat de scooters op normale wijze gebruikt gaan worden en zo bij zullen dragen een schone stad’.

De politie waarschuwt voor straffen. Wie ongeoorloofd op een deelscooter rijdt, riskeert een boete van de politie. Daarnaast kan Go Sharing maatregelen nemen, zoals het blokkeren van een account. Er staat 500 euro op het illegaal uitdelen van een scooter. Een voertuig buiten het servicegebied parkeren kan de dader een boete van 75 euro opleveren. Is een scooter ’uitzonderlijk vies geworden’ dan kan de eigenaar vijftig euro voor een schoonmaakbeurt in rekening brengen.

Modern onkruid

Alphenaren reageren op de FB-post met veel herkenning. Ook zij signaleren sinds kort veel hinderlijk neergezette scooters, ’lukraak geparkeerd op straat’. Er staan soms voertuigen tussen waarvan het contactslot is geforceerd. Vooral in de wijk Kerk en Zanen staan veel groene deelscooters. ’Modern onkruid’, zegt een Alphenaar op Facebook.

Go Sharing heeft 75 deelscooters in Alphen aan den Rijn uitgezet en monitort die op afstand. Inwoners kunnen de voertuigen tegen betaling gebruiken en parkeren waar ze willen, zij het onder bepaalde voorwaarden. Om parkeeroverlast te voorkomen, moeten gebruikers steeds een foto maken van hun geparkeerde scooter.

Het scooterbedrijf was maandag niet bereikbaar voor commentaar.

Go Sharing is actief in 26 Nederlandse gemeenten en beheert in totaal zo’n 3500 deelscooters. Ook elders in Nederland zijn de ervaringen met deelscooters niet louter positief. In veel gemeenten zijn klachten over hinderlijk foutparkeren.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.