Luchtvaartautoriteit VS slaat alarm over toename wangedrag

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA waarschuwt vliegtuigpassagiers dat het voortaan een zerotolerancebeleid gaat voeren als het gaat om wangedrag aan boord van vliegtuigen.

In een gemiddeld jaar ziet de toezichthouder op de luchtvaart 100 tot 150 gevallen van wangedrag door passagiers. Maar sinds het begin van dit jaar is volgens het agentschap het aantal gerapporteerde gevallen gestegen tot 1300. Dat is opmerkelijk aangezien het aantal passagiers ruim onder het niveau van voor de pandemie blijft, schrijft NBC News.

Onhandelbare passagiers worden voortaan mogelijk strafrechtelijk vervolgd, kunnen boetes tot 35.000 dollar krijgen of worden levenslang geweerd bij bepaalde luchtvaartmaatschappijen.

Veelvoorkomend wangedrag is het uit politieke motieven weigeren mondkapjes te dragen, overmatig drinken en fysiek of verbaal geweld. Het is al meerdere malen voorgekomen dat mensen die weigerden mondkapjes te dragen uit het vliegtuig werden gezet, wat leidt tot vertraging en ergernis bij andere passagiers.

"Het is niet toelaatbaar en we zullen niet tolereren dat de bemanning en de uitvoering van hun veiligheidstaken worden gehinderd, punt uit," zei Stephen Dickson, de directeur van de FAA, over de golf van incidenten.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.