Beluister hier de trailer van de podcast Het Pilotengraf. Over hoe een jachtvlieger zich in de binnentuin boorde en hoe het Elisabeth ziekenhuis aan een ramp ontsnapte

Internetredactie
Leiden

Pim van der Heiden werkt op dit moment aan een zesdelige podcast voor het Leidsch Dagblad. De serie gaat Het Pilotengraf heten en verschijnt dit najaar. Beluister hieronder alvast een voorproefje, de trailer.

Een kei van een jachtvlieger, met meer dan honderd prooien op zijn naam, werd op 24 oktober 1943 op 26-jarige leeftijd uit de lucht geschoten boven Leiden. Met zijn toestel boorde hij zichzelf de grond in precies in de binnentuin van het toenmalige Elisabeth ziekenhuis aan de Hooigracht. Piloot overleden, veel gesprongen ruiten, maar verder niemand gewond.

Het ziekenhuis ontsnapte daarmee aan een vreselijke ramp. Het is gissen in hoeverre de vlieger nog invloed heeft gehad op zijn laatste landingsplek, maar eervolle herinneringen. Behalve dan dan het om een Duitser ging: de zaak werd nadien in de stad zoveel mogelijk doodgezwegen, weggemoffeld en vergeten.

Lees ook: Podcastmaker duikt in het verhaal van de bijna-ramp: de vliegtuigcrash in de tuin van het Elisabeth ziekenhuis

Wat is er gebeurd, wat is er waar van het verhaal dat alleen de hand van de piloot gevonden is en waarom hingen verpleegsters een plaquette aan de muur? Podcastmaker Pim van der Heiden gaat voor het Leidsch Dagblad op zoek naar antwoorden op deze en andere vragen. Het moet leiden tot een podcastserie Het Pilotengraf rond de bijna-ramp, die dit najaar verschijnt. De trailer is hier alvast te beluisteren:

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.