Premium

Voorschotense amateurarcheoloog vertaalt taaie onderzoeksrapporten over bijzondere bodemvondsten in Zuid-Holland Noord in boekjes voor het publiek: ’Veel moois onder de grond’

Amateurarcheoloog Pierre van Grinsven genoot in 2018 van de opgraving in de Zanderij in Katwijk: ’mooiste opgraving van mijn leven’.
© Eigen foto
Voorschoten/regio

Hoe maak je twaalf rapporten vol gedetailleerde onderzoeksgegevens over archeologische vondsten in Zuid-Holland Noord leesbaar voor het grote publiek? Amateurarcheoloog Pierre van Grinsven (78) van de Nederlandse Archeologie Vereniging Rijnstreek wist daar wel raad op. Hij maakte zes publieksboekjes over opgravingen in Rijnsburg, Katwijk, Nieuwveen, Bodegraven, Alphen aan den Rijn en Voorschoten.

Vier boekjes zijn al klaar, waaronder die over zijn eigen woonplaats Voorschoten. Vorige week presenteerde Van Grinsven het 45 pagina’s rijk geïllustreerde exemplaar met de titel ’Voorschoten archeologisch bezien’ in het plaatselijke museum. Daar is het voor 5 euro te koop. Gratis downloaden kan ook via de eigen website awn-archeologie.nl. „We kunnen de prijs laag houden, omdat de boekjes zijn gesubsidieerd door de provincie en door ons hoofdbureau.”

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.