Waarom bouwt een meerkoet zijn nest met plastic? Doe mee met het onderzoek van bioloog Auke-Florian Hiemstra

Auke Florian Hiemstra.

Auke Florian Hiemstra.© Foto naturalis/alexander schippers

Van onze verslaggever

Meerkoeten gebruiken allerlei soorten zwerfvuil in hun nesten; van ruitenwissers en zonnebrillen tot onze mondkapjes. Bioloog Auke-Florian Hiemstra wil weten waarom ze dat doen, en wat de gevolgen ervan zijn. En aan dat onderzoek kan iedereen meedoen.

Mogelijk gebruiken ze het plastic simpelweg omdat ze niks natuurlijks kunnen vinden. Maar misschien verzamelen ze dit nieuwe materiaal ook wel met opzet; en brengt het voordelen met zich mee. Plastic is een enorm sterk materiaal bijvoorbeeld, en het rot niet. Of zo’n voordeel opweegt tegen de nadelen, dat is echter nog maar de vraag. Kan dat plastic geen kwaad voor de jonge meerkoetjes die uit hun ei komen in een nest vol zwerfvuil? Bioloog Auke-Florian Hiemstra van Naturalis wil er alles over weten. En daar heeft hij hulp bij nodig.

,,In Nederland hebben we een van de hoogste dichtheden van Europa aan deze watervogels; we zijn een echt meerkoetenland. Iedereen heeft wel een paartje in de buurt”, zegt Hiemstra. ,,Door af en toe een foto van het nest te maken kun je ons enorm helpen.” Van die foto’s, en de antwoorden op enkele korte vragen, leren Hiemstra en zijn mede-onderzoekers onder meer over het broedsucces en de keuze voor plastic.

(Tekst gaat door onder de foto)

Een afvalrijk meerkoetennest op Urk.

Een afvalrijk meerkoetennest op Urk.© Foto AUKE-FLORIAN HIEMSTRA

Samen met het natuurplatform Waarneming.nl heeft hij de website www.meerkoetnest.nl opgezet, waar iedereen alle informatie kan vinden en je foto’s kan uploaden. Zo draag je bij aan kennis over de meerkoet en de impact van ons zwerfvuil. Waar broedt een meerkoet op bij jou in de buurt? Hiemstra is benieuwd.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.