Ruim 2700 migranten aangekomen in Spaanse enclave in Marokko

Ruim 2700 migranten zijn maandag aangekomen in de Spaanse enclave Ceuta in Marokko. Dat is een recordaantal op een dag. Zeker duizend van de mensen zijn kinderen.

De mensen zijn lopend tijdens eb of zwemmend naar Ceuta gekomen. Het Rode Kruis geeft alle mensen een medische check, waarna ze naar een opvangcentrum worden gebracht.

Ceuta en Melilla, een andere Spaanse enclave in Marokko, zijn de enige twee landsgrenzen tussen Afrika en de Europese Unie. Daarom zijn het populaire plekken voor migranten die naar Europa willen. Eind april vluchtten ongeveer honderd mensen naar Ceuta. De meeste van hen werden weer uitgezet naar Marokko. Tot 15 mei kwamen 475 vluchtelingen naar Ceuta.

De relatie tussen Spanje en Marokko is onlangs verslechterd, omdat een man die strijdt voor onafhankelijkheid van de Westelijke Sahara in Spanje wordt behandeld voor het coronavirus. Dat gebied was vroeger een Spaanse kolonie en wordt nu grotendeels bestuurd door Marokko, maar de beweging Polisario wil een eigen staat creëren in het gebied.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.