Heemskerk op EK naar finale 50 meter vrije slag en wint zilver op 4x100 vrij [video]

Femke Heemskerk springt voor halve finale 50 meter vrije slag op EK Boedapest.
© AFP
BOEDAPEST

Femke Heemskerk, afkomstig uit Roelofarendsveen, heeft zich op het EK zwemmen in Boedapest geplaatst voor de finale 50 meter vrije slag.

In de halve finale was olympisch kampioene Pernille Blume iets sneller (24,06). Femke Heemskerk tikte achter de Deense als tweede aan in 24,41 en plaatste zich daarmee ook voor de finale van dinsdag in de Donau Arena.

Heemskerk verzekerde zich vorige maand in Eindhoven van een olympisch startbewijs op de 50 vrij, na een strijd met Valerie van Roon die eerst juridisch en daarna in het water werd uitgevochten.

Zilver

De Nederlandse estafettezwemsters hebben op de openingsdag van de EK langebaan zilver gepakt op de 4x100 meter vrije slag. Ranomi Kromowidjojo, Kira Toussaint, Marrit Steenbergen en Femke Heemskerk moesten alleen Groot-Brittannië voor zich dulden. Heemskerk kwam als slotzwemster nog dicht bij de zege, maar ze kon Freya Anderson net niet passeren.

De Britse vrouwen zegevierden in 3.34,17, Oranje klokte 3.34,29. Het brons ging naar Frankrijk (3.35,92).

(Tekst gaat door onder de foto)

De estafetteploeg toont de zilveren medaille.
© EPA

Kromowidjojo had het Nederlandse kwartet aan de leiding gebracht, maar Toussaint zakte terug naar de derde plaats. Steenbergen handhaafde zich op die positie, waarna Heemskerk sterk kwam opzetten. Het was net niet genoeg voor de Europese titel. Bij de vorige EK in 2018 in Glasgow pakte Oranje ook zilver, toen achter Frankrijk. In 2016 ging het goud wel naar het Oranje-kwartet.

"Een mooie zilveren medaille, maar we wilden natuurlijk voor goud gaan", zei Kromowidjojo. "Dit is een les voor Tokio, dit houdt ons scherp." Volgens Heemskerk, die een razendsnelle splittijd klokte van 51,99, had er meer in gezeten. "Ik baal eigenlijk heel erg. Ik had gewoon zin in goud en dit was een mooie kans."

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.