Gemeente Leiden sluit zich aan bij de Verklaring van Dordrecht: alles doen om arbeidsomstandigheden transgenders te verbeteren

De handtekening is gezet.

De handtekening is gezet.© Foto TNN

Binnert Glastra
Leiden

De gemeenten Leiden tekende maandag de zogenoemde Verklaring van Dordrecht, een tienpuntenplan voor transgendervriendelijk en genderinclusief werkgeverschap.

Transgender Netwerk Nederland (TNN) stelde de verklaring in 2012 op om werkgevers te helpen in hun personeelsbeleid hindernissen voor en discriminatie van transgenders te herkennen en aan te pakken. Daar is bijna tien jaar later nog altijd aanleiding toe. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau (cijfers 2017) hebben transpersonen veel vaker dan gemiddeld een werkloosheids- of arbeidsongeschiktheidsuitkering. Ook is hun salaris vaker lager dan op grond van hun opleidingsniveau verwacht mag worden.

Leiden is de elfde gemeente die de verklaring ondertekende. Dat deed zij op de internationale dag tegen LHBTI-fobie, in bijzijn van COC Leiden en TNN. ,,Wie je ook bent en in welk hokje je ook past of juist niet past, je moet veilig kunnen zijn wie je bent. Oók op het werk’’, aldus gemeentesecretaris Pim van Vliet. ,,Het tienpuntenplan is ambitieus, maar we omarmen het.”

In het tienpuntenplan erkennen ondertekenaars ieders recht op gelijke behandeling en beloven zij er alles aan te doen om in hun organisatie een einde te maken aan discriminatie op grond van genderidentiteit. Ook zeggen zij onder meer toe dat naar buiten toe actief uit te dragen en aandacht te vragen voor de problemen die transgenders op de werkvloer en de arbeidsmarkt ondervinden.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.