Géén jeugd-EK voor Koopmeiners, Timber, Gravenberch en Gakpo, dat is al zeker

Teun Koopmeiners viert een doelpunt van AZ tegen Heracles met Owen Wijndal en Calvin Stengs.
© Foto ANP/Ed van de Pol
Zeist

Of ze met het Nederlands elftal naar het EK mogen is nog maar de vraag. Maar zeker is wel al dat de jonge spelers van AZ, Ajax en PSV in de voorselectie van Oranje in elk geval níet het jeugd-EK met Jong Oranje gaan meemaken.

Dat zegt bondscoach Erwin van de Looi van Jong Oranje in het radioprogramma Langs de Lijn. Hij moet komende vrijdag al zijn definitieve selectie voor het jeugd-EK inleveren bij de Uefa. Op die lijst zullen de spelers ontbreken die door bondscoach Frank de Boer zijn opgenomen in de voorselectie van het Nederlands efltal.

Tot hun blijdschap hoorden Teun Koopmeiners (AZ), Jurriën Timber (Ajax), Ryan Gravenberch (Ajax) en Cody Gakpo (PSV) vorige week dat ze tot die voorselectie van Oranje behoren. Ze mogen zich volgende week melden voor een driedaagse trainingsstage. Het viertal heeft nog weinig tot geen ervaring in Oranje en is dus niet zeker van een plek in de definitieve selectie. De kans bestaat dat ze op 26 mei alsnog afvallen voor de definitieve selectie en dus niet met Oranje naar het EK gaan.

Maar geen nood: in dat geval hadden ze met het jeugd-EK een mooi alternatief, was de gedachte. Maar die vlieger gaat dus niet op. Wie afvalt bij het grote Oranje, gaat niet alsnog met Jong Oranje mee.

,,Dat is de consequentie van hoe het nu georganiseerd is’’, zegt Van de Looi. ,,Ik moet nu eenmaal vrijdag mijn definitieve selectie doorgeven en pas in de week daarna is die trainingsstage van het Nederlands elftal. Die genoemde jongens gaan dus voor een kans in het Nederlands elftal. Ze hebben daarbij niet de garantie dat ze ook echt met Oranje naar het EK gaan, maar het betekent wel dat ze het jeugd-EK met Jong Oranje níet gaan spelen’’, aldus Van de Looi. ,,In het slechtste geval vallen die jongens tussen wal en schip, maar dat is de consequentie van hoe het nu georganiseerd is. De afspraak is dat Oranje altijd leidend is. Frank selecteert wie hij denkt dat hij nodig heeft. En wat er dan ’overblijft’ kan ik oproepen voor Jong Oranje.’’

Jong Oranje speelt op 31 mei de kwartfinale tegen Jong Frankrijk. Bij verlies zit het EK erop, bij winst volgt op 3 juni de halve finale.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.