De Buurt keert terug in het Pesthuis in Leiden met opnieuw horeca, maar ook sport en spel

Het terras op het binnenplein van het Pesthuis in Leiden.
© Foto Youran Kock
Leiden

Ook komende zomer fungeert het Pesthuis in Leiden weer als pop-up evenementenlocatie. De Buurt keert terug in het monumentale pand naast het LUMC.

Het Pesthuis biedt waarschijnlijk vanaf volgende maand onderdak aan horeca, shoppen, cultuur, sport en spel. Een en ander hangt nog af van de coronamaatregelen van de overheid, maar de initiatiefnemers mikken op donderdag 10 juni voor de opening.

Het concept van De Buurt ontstond een paar jaar geleden aan de andere kant van het station. Op de plek waar nu de torens van De Lorentz staan, werd tot met behulp van zeecontainers en zand een tijdelijk festivalterrein gecreëerd. Bezoekers genoten met hun voeten in het zand van een drankje, muzikale optredens en de gezellige sfeer.

Naturalis

Omdat deze formule in Leiden goed aan bleek te slaan, gingen de initiatiefnemers op zoek naar een andere plek toen het Stationsplein niet meer beschikbaar was. Hun oog viel op het Pesthuis, dat na het vertrek van Naturalis leeg staat. Het zeventiende-eeuwse pand is verkocht aan de Citystone Group, die het monument een nieuwe bestemming wil geven. Daarbij moeten wonen, horeca en cultuur de belangrijkste functies worden.

Omdat de Citystone Group nog altijd in de fase van plannenmakerij zit, wilde de nieuwe eigenaar het pand vorige zomer wel uitlenen aan De Buurt. Dat gebeurt dit jaar opnieuw. ,,We gaan wederom een stadsoase creëren’’, zegt Bas Schreuder, een van de initiatiefnemers.

Compleet menu

Er zijn wel enkele veranderingen ten opzichte van vorig jaar. Het binnenplein opnieuw veranderd in een festivalterras, maar deze keer wordt samengewerkt met één specifiek restaurant, te weten Bar Lokaal. Vorig jaar werd het menu elke dag door een ander Leids restaurant verzorgd. ,,We kunnen nu een heel mooi en compleet menu aanbieden’’, aldus organisator Bjorn de Jong.

Andere onderdelen die in De Buurt terugkeren, zijn een winkel met lokale producten, een expositieruimte en theaterzaal Culthuis voor optredens van plaatselijke artiesten. Nieuw is dat er twee zalen worden omgebouwd tot speelhallen. ,,Met alle opgebouwde coronakilo’s wilden we iets met sport en bewegen doen’’, zegt Bas Schreuder. Te denken valt aan jeu de boules, tafeltennis, darten, poolball en het uit Amerika overgewaaide cornhole.

Omwonenden

Omwonenden waren vorig jaar niet heel erg blij met de komst van De Buurt. Zij vinden dat zij misleid zijn, omdat de horeca een veel dominantere rol speelde in het Pesthuis dan vooraf was aangegeven. Ze hebben hun ongenoegen al laten blijken in een brief aan leden van de Leidse gemeenteraad. Zo vinden ze het onverteerbaar dat De Buurt vorig jaar al op 10 juli openging, maar pas op 28 juli een horecavergunning aanvroeg. Zij willen daarom nauwer betrokken worden bij de verder plannenmakerij met het Pesthuis.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.