Nukumi verdwaald? Waarschijnlijk niet want haaien hebben gps aan boord [video]

Bryan Keller van de Universiteit van Florida, met een gevangen kaphamerhaai. De onderzoekers ontdekten dat haaien gps ’aan boord’ hebben.

Bryan Keller van de Universiteit van Florida, met een gevangen kaphamerhaai. De onderzoekers ontdekten dat haaien gps ’aan boord’ hebben.© Colby Griffiths

Annet van Aarsen

Half april was er ophef over Nukumi, een grote witte haai van 5,2 meter lang en 1600 kilo zwaar, die in maart vanaf de Noord-Amerikaanse kust een verkeerde afslag zou hebben genomen en op weg was naar Europa. Met een transponder van onderzoeksinstituut Ocearch was te zien dat ze op 11 april al halverwege de Atlantische Oceaan was. Eén van de vragen: is Nukumi verdwaald?

Het antwoord komt van een andere groep onderzoekers, van de universiteit van Florida. Zij vingen jonge kaphamerhaaien en plaatsten ze in een bassin met koperdraad in de wanden. Daarmee konden ze magnetische signalen simuleren: van de locatie waar de dieren gevangen waren (Saint George Sound) en van posities ten noorden en ten zuiden van die plek.

Bij de zuidelijke signalen zwommen de haaien noordwaarts. En bij Saint George Sound-signalen waren ze gewoon lekker aan het ’cruisen’. Alleen bij de noordelijke signalen raakten ze in de war. Verklaarbaar omdat ze zo ver noordelijk nooit komen. De conclusie van het onderzoek: haaien hebben een gps. Ze gebruiken de magnetische krachten van de aarde om lange afstanden nauwkeurig af te leggen.

De onderzoekers gaan er vanuit dat ook witte haaien gps-navigatie ’aan boord’ hebben. Dat blijkt uit de zwemtocht van een gezenderde witte haai die in 2005 in een rechte lijn van Zuid-Afrika naar Australië zwom en terug.

(tekst loopt door onder het kaartje)

© Ocearch

Waar Nukumi nu is, is een raadsel. Ze laat sinds 11 april niks meer van zich horen. Waarschijnlijk zwemt ze nu zo diep dat de satelliet geen signaal kan opvangen. Maar verdwaald is ze dus niet, wie weet is ze nu doelbewust op weg naar het Hollandse Noordzeestrand. Toch maar even de Ocearch Shark Tracker in de gaten houden.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.