Oplichter treft alerte vrouw die politie inschakelt: 20-jarige man opgepakt

Hazerswoude-Rijndijk

Een alerte vrouw uit Hazerswoude-Rijndijk voorkwam maandag dat zij slachtoffer werd van spoofing oftewel bankhelpdeskfraude. Ze schakelde op tijd de politie in. Agenten konden vervolgens een 20-jarige man uit Oostzaan oppakken bij haar woning aan de Rijndijk.

Een vrouw deed zich maandag aan het begin van de avond telefonisch voor als een medewerkster van de Rabobank. Ze vertelde dat er via een cyberaanval was geprobeerd om 1.700 euro van de rekening van het slachtoffer af te halen. Om dit probleem op te lossen was het nodig om haar bankgegevens te controleren. De pinpassen van de vrouw en haar man moesten direct worden vervangen.

Oude passen

De vrouw moest via de telefoon de huidige pincode van de passen doorgeven en de pincode van de nieuwe passen inspreken. Binnen drie kwartier zou iemand langskomen om de oude passen op te halen.

De nieuwe passen zouden een dag later worden bezorgd. Door dit verhaal kreeg de vrouw zoveel argwaan dat zij direct de politie inschakelde.

Binnen een half uur belde een man bij de woning van de vrouw in Hazerswoude-Rijndijk aan. Hij zou de pakketbezorger zijn en kwam een pakket ophalen. Terwijl de vrouw de pakketbezorger aan de praat hield, arriveerden agenten bij haar woning. Zij hielden de man aan op verdenking van oplichting.

Volkswagen Polo

Agenten zagen op het moment van de aanhouding een zwarte Volkswagen Polo de straat uitrijden. De politie onderzoekt of deze auto iets te maken heeft met de oplichtingszaak.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.