Wim van de Donk nieuwe voorzitter van Nationaal Comité 4 en 5 mei

Wim van de Donk wordt de nieuwe voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De CDA'er volgt per 1 juni Gerdi Verbeet op, die het voorzitterschap sinds medio 2016 bekleedt. Dat heeft het comité bekendgemaakt.

De benoeming van Van de Donk geldt voor een periode van zes jaar. Hij hield in 2008 de 5 mei-lezing. "De bevrijding was niet alleen een verlossing, maar ook een opdracht: vrijheid moet worden geleerd, ontwikkeld, verdedigd, gedeeld, en dat telkens weer opnieuw", stelde hij destijds.

Van de Donk is rector magnificus en voorzitter van het college van bestuur van Tilburg University. Daarvoor was hij elf jaar commissaris van de Koningin/Koning in de provincie Noord-Brabant.

Eigen spiegel

De hoogleraar maatschappelijke bestuurskunde sprak ook tijdens de presentatie in 2018 van het lustrumprogramma 75 jaar vrijheid. "75 jaar geleden kwam de bevrijding van buiten. Nu lijkt het nodig bij de herdenking ervan ook eens goed in onze eigen spiegel te kijken", zei Van de Donk. "Het heeft er alle schijn van dat de opdracht om onze vrije en democratische samenleving ook voor de komende generaties te behouden, vooral een dringende opdracht voor ons zelf geworden is."

Dat dit het laatste jaar zou zijn van Verbeet als voorzitter was al bekend. Ze werd op 5 mei door premier Mark Rutte geprezen. Hij sprak na de 5 mei-lezing van de Duitse bondskanselier Angela Merkel de verwachting uit dat mensen in de toekomst ieder jaar vrij zullen zijn op Bevrijdingsdag. En dat zou volgens de premier de verdienste zijn van Verbeet. "Dit wordt haar erfenis", zei Rutte over de vrije dag. "Als het nu gaat lukken, is dat echt aan haar te danken."

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.