Tonnetje aan studieschuld voert actie tegen leenstelsel: ’Schuld zorgt voor stress’

Een ton aan studieschuld op de Garenmarkt in Leiden.

Een ton aan studieschuld op de Garenmarkt in Leiden.© Foto Taco van der Eb.

1 / 3
Ivo Laan
Leiden

Bij elkaar staat er ongeveer een tonnetje aan studieschuld met actiefolders op de Garenmarkt in Leiden. De studenten voeren actie tegen het leenstelsel en ze roepen andere studenten op om mee te doen aan een landelijke studentenstaking op donderdag 3 juni.

,,Door de studieschuld kom je straks moeilijker aan een hypotheek voor je huis en je betaalt als het tegenzit nog tot 35 jaar lang je lening terug’’, zegt Ylke van der Zwet van het actiecomité Leiden van #nietmijnschuld van de Landelijke Studentenvakbond. ,,En de huren zijn alleen maar omhoog te gaan, als je al een kamer kan vinden.’’ Ook de FNV doet mee met de actie.

Het was eigenlijk de bedoeling om grote banners op te hangen op het plein in Leiden, maar daar gaf de gemeente geen toestemming voor. ,,Dus gaan we folderen en hebben we krijtbordjes met onze studieschuld erop om zo het gesprek aan te gaan met passanten’’, zegt een studente.

(Tekst gaat door onder de foto)

In gesprek met andere studenten over de landelijke demonstratie van 3 juni tegen het leenstelsel.

In gesprek met andere studenten over de landelijke demonstratie van 3 juni tegen het leenstelsel.© Foto Taco van der Eb

Het veranderde leenstelsel waarbij studenten niet langer een ’gratis’ basisbeurs kregen ging in 2015 in. Met het bespaarde bedrag zou de kwaliteit in het onderwijs moeten toenemen. In de Tweede Kamer is een meerderheid om het huidige stelsel af te schaffen, maar hoe ga je om met de studenten sinds 2015? Die moeten gecompenseerd worden, stelt de LSVb. ,,Die zouden minstens de basisbeurs moeten terugkrijgen’’, zegt Van der Zwet. Dat gaat gemiddeld om meer dan tienduizend euro.

Het leenstelsel zou volgens criticasters ertoe leiden dat studenten opleidingen kiezen die later een beter salaris opleveren. Van der Zwet, die zelf een bachelor Sterrenkunde heeft gedaan: ,,Dat is helemaal niet goed voor de maatschappij.’’ Ook levert de schuldenberg stress op. ,,Ik heb een burn-out gehad en ga toch maar beginnen aan de master terwijl ik eigenlijk nog wel rustig aan zou willen doen.’’

Niet elke student heeft een studieschuld. Studente bestuurskunde Sara van Hees houdt geen bordje met haar schuld omhoog. ,,Mijn ouders helpen me financieel, die willen en kunnen dat betalen. Daarnaast heb ik een bijbaan voor een extra zakcentje.’’ Ze is inmiddels opgeklommen van het mbo, via het hbo naar de universiteit. ,,Hoeveel dat had gekost als ik dat had moeten lenen? Poeh, nooit uitgerekend, maar heel veel. Ik denk dat niet elke student dan die keuze had gemaakt zoals ik heb kunnen maken.’’

De studentenvakbond houdt de schuldenberg van de studenten bij op de site schuldenteller. De afgelopen week zijn op meer plekken acties geweest. De landelijke demonstratie in Den Haag op 3 juni vindt plaats op het Malieveld. Hoeveel demonstranten er mogen komen, is nog onderwerp van discussie met de gemeente. Daarnaast roept de vakbond studenten op om online actie te voeren. De jongeren voeren nu actie om het onderwerp onder de aandacht van de kabinetsformateur te krijgen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.