Begin bij de boodschappen in de week zonder afval

Nanda, Daphne en Petra van de Alkmaarse zero waste tour.© Eigen foto

Van onze verslaggever

Ga komende week, van 31 mei tot en met zondag 6 juni, de uitdaging aan om zo min mogelijk afval weg te gooien. Inspiratie nodig? Ga bijvoorbeeld op zero waste tour in Alkmaar, Castricum, Haarlem of Hoorn.

Zero Waste. Nul afval dus. Dat is wel heel idealistisch. Het staat volgens de initiatiefneemsters achter de Alkmaarse zero waste tour dan ook meer voor een manier van leven om je eigen afvalberg te verkleinen. ,,Maar nóg meer gaat het over het maken van bewuste keuzes in producten en verpakkingen. Dat je tijdens het boodschappen doen steeds de afweging maakt of je het product écht nodig hebt. En zo ja, of er dan duurzame alternatieven zijn, zowel qua product als verpakking.” Zij hebben hun boodschappenroutine zo aangepast dat ze bijna geen (plastic) afval meer hebben. Op 5 juni organiseren ze een wandeltour door het centrum van Alkmaar en delen ze hun tips en favoriete zero waste adresjes. Want boodschappen doen zonder plastic, is gemakkelijker dan gedacht.

Zie voor alle tours: zerowastenederland.nl en voor alle initiatieven in de week zonder afval: www.milieucentraal.nl/minder-afval/week-zonder-afval/

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.