Hongaren protesteren tegen Orbans plan voor Chinese universiteit

ANP Producties | Bron: ANP

Duizenden Hongaren protesteerden afgelopen zaterdag tegen het voornemen van de regering van premier Viktor Orban om een campus te bouwen voor een Chinese topuniversiteit. Het complex zal volgens een afspraak tussen Hongarije en de Fudan University uit Shanghai ongeveer 500.000 vierkante meter beslaan en in 2024 voltooid moeten zijn.

De protestmars door de straten van Boedapest, waaraan volgens een fotograaf van persbureau AFP zo'n 10.000 mensen deelnamen, is in lijn met de uitkomst van een opiniepeiling van vorige week, waarin de meerderheid van de inwoners zich tegen het plan voor de nieuwe campus uitsprak. Het plan voedt het bestaande ongemak over de recente diplomatieke koerswijziging van de regering-Orban van west naar oost en zorgen over de groeiende schuld aan China. "No Fudan! West, not East!" stond dan ook op een spandoek.

De regering noemde het protest echter voorbarig, omdat het "proces zich nog in de planningsfase bevindt", zei regeringswoordvoerder Tamas Schanda, en voegde daaraan toe dat definitieve beslissingen pas "in de tweede helft van 2022" worden genomen.

Academische vrijheid

Het vermeende paaien van Fudan, dat in 2019 verwijzingen naar "vrijheid van gedachte" uit het handvest schrapte, voedt ook bezorgdheid over academische vrijheid in Hongarije. De Central European University, opgericht door de liberale, in Hongarije geboren Amerikaanse miljardair George Soros, beweerde in 2018 na een juridisch geschil met Orban te zijn "verdreven" van Boedapest naar Wenen.

Daarentegen voert de regering van Orban aan dat een prestigieuze vestiging van de Fudan University juist kans biedt aan duizenden Hongaarse en internationale studenten om een hoogwaardige studie te volgen. De bouw van het complex zou ook passen in een ouder plan om op die plek een "Student City" voor duizenden studenten te bouwen. Volgens Gergely Karacsony, de liberale burgemeester van Boedapest die zou overwegen Orban uit te dagen in de algemene verkiezingen van volgend jaar, zou de Fudan-campus echter het leeuwendeel van dat gebied beslaan.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.