Lezersdilemma: Hij is mijn vader niet, dus koop ik geen cadeau

Op deze plek delen lezers hun dilemma’s. Anderen reageren erop. Vandaag: Hij is mijn vader niet, dus koop ik geen cadeau. Reageren kan via dtv@mediahuis.nl

Na het overlijden van haar man kreeg de moeder van Kim opnieuw een relatie. Kim heeft niets met hem, maar haar moeder rekent erop dat ze hem op Vaderdag een cadeautje komt brengen.

Kim (28): „Het is nu drie jaar geleden dat mijn vader overleed. Omdat hij lang ziek was geweest, zagen we het aankomen. Maar dat maakt het verdriet er niet minder op. Ik ben enig kind en voelde het als mijn plicht om mijn moeder zo veel mogelijk te troosten. Daarom ging ik de eerste tijd vaak bij haar op bezoek.

Mijn vriend vond dat ik me te veel zorgen maakte om mijn moeder en raadde me aan om wat minder bij haar langs te gaan. Dat deed ik met pijn in het hart. Het was misschien beter om wat afstand te nemen, maar aan de andere kant voelde ik me schuldig want ik was bang dat mijn moeder zou vereenzamen.

Of het door de eenzaamheid kwam of door haar verlangen naar een partner weet ik niet, maar opeens dook er een nieuwe man op in haar leven. Een buurtgenoot, die pas gescheiden is. Wat begon met een praatje bij de supermarkt mondde uit in een relatie.

Ik kon het bijna niet geloven, maar binnen drie maanden trok hij bij haar in. Intussen hoorde ik sneue verhalen over zijn scheiding en over de manier waarop hij zijn ex-vrouw had behandeld. Laat ik het erop houden dat hij geen beste reputatie heeft. Gerommel met dames, overmatig drankgebruik en altijd geldgebrek. Aan alle kanten werd ik voor hem gewaarschuwd. Hoewel ik die signalen diplomatiek aan mijn moeder voorlegde, was ze er doof en blind voor. Inmiddels woont ze met deze meneer samen en weet ik dat alle waarschuwingen terecht waren. Want hij leeft helemaal op de kosten van mijn moeder en de slijterij heeft opeens een grote klant aan haar.

Maar het meest pijnlijk vind ik dat hij probeert de plek van mijn vader in te nemen. Hij zit op zijn stoel alsof hij daar hoort en draait zijn muziek. Vorige week zag ik tot mijn schrik dat hij zelfs een overhemd van mijn vader droeg.

Om de lieve vrede te bewaren ben ik vriendelijk tegen hem, maar eerlijk gezegd vind ik hem vreselijk. Daarom probeer ik hem zo veel mogelijk te vermijden en ga ik het liefst naar mijn moeder als ik weet dat hij er niet is.

Vorige week lukte het me om mijn moeder een uurtje te spreken toen meneer bij zijn kaartvrienden was. Ze herinnerde me eraan dat het volgende week Vaderdag is en wees me erop dat ze haar vriend als mijn stiefvader ziet. Daarom drong ze erop aan dat ik hem een cadeautje zou komen brengen.

Maar iedere vezel in me verzet zich daartegen. Want hij moet niet denken dat ik hem als mijn vader beschouw. Daar komt bij dat ik iedere sigaar of sok die ik voor hem zou kopen zie als verraad aan mijn vader. Geen haar op mijn hoofd die eraan denkt dus om iets aan Vaderdag te doen.

Maar tegelijk wil ik mijn moeder niet teleurstellen. Hoe kom ik hier uit?”

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.