VS bevestigen 'historische' vaccindonatie aan tientallen landen

ANP Producties | Bron: ANP

De Verenigde Staten hebben bevestigd dat ze 500 miljoen coronavaccins gaan kopen en doneren aan minder welvarende landen. Het gaat volgens het Witte Huis om een "historisch" besluit dat een flinke impuls moet geven aan de "wereldwijde strijd tegen het coronavirus".

Het gaat om vaccins van Pfizer/BioNTech die worden geproduceerd in de VS. De bedrijven hebben bevestigd dat ze meedoen aan het initiatief van de regering van Joe Biden en zeggen daarmee geen winst te zullen maken. Er moeten 200 miljoen doses worden geleverd en 2021 en nog eens 300 miljoen in de eerste helft van 2022.

"Het gaat om de grootste aankoop en donatie van vaccins door een enkel land", schrijft het Witte Huis in een verklaring. De middelen gaan naar 92 landen en de Afrikaanse Unie. Er moeten de komende dagen "verdere stappen" worden aangekondigd, aldus de regering-Biden.

Bijdrage

De VS hebben zelf al een groot deel van de bevolking ingeënt. Meer dan 60 procent van de volwassen Amerikanen heeft in ruim vier maanden tijd minstens één dosis van een coronavaccin gehad. Washington zegt nu ook de rest van de wereld te willen helpen de pandemie te "verslaan" en maakte eerder al bekend voor eind juni 80 miljoen vaccins te willen doneren.

Biden gaat ook andere democratische landen aansporen een bijdrage te leveren. Hij arriveerde woensdag in Europa voor zijn eerste buitenlandreis als president. "We gaan duidelijk maken dat de Verenigde Staten terug zijn en dat de democratieën in de wereld samenwerken om de grootste uitdagingen aan te pakken", zei hij tegen Amerikaanse militairen in het Engelse Mildenhall.

11 miljard vaccindoses

De president gaat in Cornwall een meerdaagse top bijwonen van de rijke G7-landen. Hij kreeg voor zijn vertrek naar het Verenigd Koninkrijk de vraag of hij een vaccinatieplan voor de wereld had. "Dat heb ik zeker en dat ga ik aankondigen", reageerde de Democraat, die zijn donatieplan donderdag formeel zal presenteren.

De honderden miljoenen vaccins van Biden zijn niet genoeg om de pandemie een halt toe te roepen. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft eerder geschat dat zeker 11 miljard vaccindoses nodig zijn om wereldwijd voldoende mensen in te enten. Hoewel veel westerse landen al een aanzienlijk deel van de bevolking hebben gevaccineerd, komt het prikken in arme landen vaak nauwelijks van de grond.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.