De ooit grootste zonnewijzer van Europa staat in Leiden en wordt ontmanteld [video]

Het werk wordt vastgelegd.
© Foto Hielco Kuipers
Leiden

Het werd bij de aanleg in 1983 gepresenteerd als de grootste van Europa. Nu 38 jaar later wordt de gigantische zonnewijzer op een oude silo van de meelfabriek in Leiden weer afgebroken. Hij moet wijken voor een grondige renovatie van het monumentale deel van het complex.

Het bewuste gebouw achter de Oosterkerkstraat vertoonde begin jaren tachtig steeds meer scheuren in de buitenmuur, in wat toen nog Meelfabriek De Sleutels heette. Daarom werden er grote metalen platen aan gemonteerd.

Vervolgens werd in 1983 een prijsvraag uitgeschreven om een kunstwerk te bedenken dat op die platen moest komen. Henk Sloos werd de gelukkige. Zijn plan om er een grote zonnewijzer van te maken won glansrijk.

(Tekst gaat door onder de video)

De wijzer, die met metalen kabels op zijn plaats wordt gehouden, is meer dan vijftien meter lang en de schaduw van de paal op de muur, geeft de (winter)tijd aan. Tot deze week. Het was al geruime tijd bekend dat het functionele kunstwerk ontmanteld zou worden en nu gebeurt dat ook.

Het pellen van de gevel is live op Youtube te volgen. In het meelpakhuis komen twintig appartementen met balkons. En de ontwikkelaar kondigt aan voor de begane grond: ‘een vernieuwend commercieel en cultureel concept.’

De gevel wordt afgebroken.
© Foto Hielco Kuipers
De grote zonnewijzer wordt steeds kleiner.
© Foto Hielco Kuipers

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.